• Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

    Δημιουργήστε το δικό σας home spa!

    To spa είναι μια μικρή, απαραίτητη για καλύτερη ποιότητα ζωής, πολυτέλεια, προσιτή σε όλους, αφού μπορούμε να το έχουμε και στο σπίτι!

    Τα σημερινά SPA έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες, γνώριζαν τη σχέση εξάρτησης ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία, με τη φιλοσοφία των λουτρών στα ασκληπιεία αλλά και στα σπίτια τους (όπου υπήρχαν οργανωμένες κοινωνίες), τα οποία ήταν ισάξιας σπουδαιότητας με αυτή της εστίας! Στη συνέχεια οι Ρωμαίοι, οι Βύζαντινοί και οι Οθωμανοί με τα γνωστά σε όλους μας hammam. Στόχος των τότε, αλλά και τωρινών λουτρών ή spa όπως τα λέμε σήμερα, είναι η κάθαρση του σώματος και του νου. Μέσα από τις έντονες διαδικασίες αποτοξίνωσης που υποβάλλεται το σώμα υπό τις συνθήκες της ζέστης, της υγρασίας, της απολέπισης και της ήρεμης μουσικής, έχουμε την επίτευξη ενός καθαρού πνεύματος και νου. Η τελετή μιας περιποίησης spa ήταν καθημερινό απαραίτητο συστατικό της ζωής για άνδρες και γυναίκες. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι και σήμερα, ειδικά όταν ζούμε με τους έντονους ρυθμούς που επιβάλλει η κοινωνία μας! Όλοι αξίζουμε μερικά λεπτά χαλάρωσης, καθημερινά.

    Ταξίδι στο παρελθόν
    Αν μεταφερθούμε πίσω στον χρόνο, θα συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα των λουτρών και την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους στην καθημερινότητά μας.
    Στην αρχαιότητα, λοιπόν, τα λουτρά ήταν ένας από τους δρόμους για την αποτοξίνωση, άρα και την καλή υγεία. Η τελετή ξεκινούσε με την εισαγωγή του «δέκτη» σε έναν ήσυχο χώρο με τρεχούμενο νερό και φυσικό χαμηλό φωτισμό, όπου και έμενε για 3-5 λεπτά έως ότου ξεβγάλει το σώμα του κάτω από τις τρεχούμενες πηγές.
    Στη συνέχεια οδηγούνταν από τον θεραπευτή σε μια ζεστή, γεμάτη υδρατμούς αίθουσα, όπου και ξάπλωνε πάνω σε μαρμάρινους συνήθως πάγκους και δεχόταν περιποίηση έντονης απολέπισης με βότανα και λούφα. Σ’ αυτό το στάδιο γινόταν η έντονη απομάκρυνση των κυττάρων και η εφίδρωση, άρα και η αποτοξίνωση του σώματος. Το επόμενο βήμα ήταν η αίθουσα με τις «γούρνες» ή όπως θα λέγαμε σήμερα «jacuzzi»! Εκεί οι θεραπευτές άλειφαν το σώμα του «δέκτη» με αρωματικά έλαια και όσο εκείνος καθόταν στο χλιαρό νερό, δεχόταν μάλαξη των μυών, κυρίως στην περιοχή της πλάτης και του αυχένα των χεριών και των κάτω άκρων, για μισή ώρα περίπου. Έπειτα ο θεραπευόμενος τυλιγόταν με υφάσματα φυσικής προέλευσης  και μεταφερόταν στον τελευταίο θάλαμο, όπου υπήρχε το κατάλληλο ρόφημα και έδεσμα με τη συνοδεία καπνίσματος θεραπευτικών βοτάνων και τραγουδιών στα όποια συμμετείχε και ο ίδιος αν ήθελε. Έτσι μετά τη χαλάρωση και την κάθαρση ανακτούσε τις δυνάμεις του για να συνεχίσει τη μέρα του.
    Επιστροφή στους ρυθμούς του σήμερα
    Μέρος αυτού του μαγικού κόσμου μπορεί να πραγματοποιηθεί στον δικό μας χώρο! Μπορούμε να γεμίσουμε καλή διάθεση και να αποκτήσουμε μια υγιεινή συνήθεια, αφιερώνοντας λίγη ώρα κάθε μέρα στον εαυτό μας μέσα στο ίδιο μας το σπίτι!
    «Home spa vs τηλεόρασης». Γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια γεμάτη μέρα, χαλαρώστε πραγματικά. Αδειάστε το μυαλό για λίγα λεπτά και φροντίστε το σώμα και τις αισθήσεις σας.

    Τα TOP 10 του δικού σας home spa

    Θα χρειαστείτε…
    1. Λίγα  κεριά
    2. Ένα CD με μουσική για spa θεραπείες
    3. Ένα ρόφημα βοτάνων που να σας αρέσει και να ταιριάζει στις ανάγκες σας
    4. Άλατα ποδόλουτρου
    5. Bath oil που να σας ταιριάζει
    6. Body oil για τις ανάγκες του σώματός σας
    7. Body scrub
    8. Λάδι-μάσκα μαλλιών και περιποίησης τριχωτού
    9. Σαμπουάν και κρέμα μαλλιών
    10. Αρωματοθεραπευτικό αφρόλουτρο
    Tip: Στάξτε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου στο ποδόλουτρο ή στο λάδι περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής. Βοηθά στη χαλάρωση και στο «άδειασμα του νου»!

    Η τελετή του home spa

    Ανάψτε τα κεριά σας στους χώρους που θα παραμείνετε για την περιποίησή σας. Φτιάξτε το αγαπημένο σας ρόφημα. Αν είναι πρωί, χρησιμοποιήστε κάτι τονωτικό, όπως πράσινο ή λευκό τσάι με λίγο ξύσμα περγαμόντου ή πορτοκαλιού. Αν πάλι είναι βράδυ και θέλετε να κάνετε έναν ήρεμο ύπνο προτιμήστε τους αρωματικούς τόνους της λεβάντας και του χαμομηλιού. Βάλτε τη μουσική που διαλέξατε να παίζει απαλά και σβήστε τα έντονα φώτα. Η μουσική συνδυάζεται στο μυαλό μας με τη διασκέδαση και τη χαλάρωση, γι αυτό είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο καλής διάθεσης! Γεμίστε μια λεκανίτσα με χλιαρό νερό και βάλτε μέσα λίγα άλατα ποδόλουτρου και λίγο από το bath oil που έχετε επιλέξει. Απλώστε μια ποσότητα από το έλαιο που φτιάξατε για τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής και στο  στέλεχος της τρίχας. Μην ξεχάσετε τον εμπλουτισμό του ελαίου με το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου που μας βοηθά να αφήσουμε στην άκρη τις σκέψεις που τριγυρνούν στο μυαλό μας! Τυλίξτε το κεφάλι με μια ζεστή πετσέτα. Απλώστε μια μάσκα προσώπου, που να ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σας, και καθίστε κάπου αναπαυτικά, βάζοντας τα πόδια στο ποδόλουτρο και, βολεύοντας το κεφάλι ευθεία και πίσω, τοποθετήστε τις κομπρέσες ματιών και χαλαρώστε για 10 λεπτά. Τόσα θα χρειαστείτε για να απολαύσετε  και  το ρόφημά σας…
    Με ηρεμία μεταφερθείτε στον χώρο του μπάνιου και μείνετε κάτω από τρεχούμενο νερό 2-3 λεπτά. Συνεχίστε με την απολέπιση των νεκρών κυττάρων από το σώμα, χρησιμοποιώντας το scrub. Με βαθιές, αργές, κυκλικές κινήσεις, αρχίστε από τον αυχένα και καταλήξτε στις πατούσες! Ξεβγαλθείτε και κάντε αυτομάλαξη 5 λεπτών στο τριχωτό της κεφαλής με τη βοήθεια του σαμπουάν. Απλώστε, στη συνέχεια, την κρέμα μαλλιών που θα φροντίσει σωστά το στέλεχος των τριχών και αφήστε τη να δράσει όσο εσείς κάνετε έντονες θωπείες σε όλο το σώμα με το αρωματικό bath oil. Ξεβγαλθείτε με χλιαρό νερό και το αρωματοθεραπευτικό σας αφρόλουτρο. Σκουπιστείτε καλά και απλώστε με ανοδικές κινήσεις σε όλο το σώμα το body oil. Μικρές ποσότητες είναι αρκετές. Θα διευκολυνθείτε αν ζεστάνετε λίγο το έλαιο τρίβοντάς το στις παλάμες σας. Απολαύστε την ηρεμία και ευεξία που έχετε αποκτήσει από αυτά τα εύκολα βήματα στο δικό σας home spa!

    Βασικά προϊόντα -κλειδιά για τις δικές σας ανάγκες και τον ρυθμό της δικής σας ζωής από την Dr Hauschka

    Μπορείτε πάντα να συμβουλευθείτε το εκπαιδευμένο προσωπικό των φαρμακείων advance για μια σωστή δερμοδιάγνωση.
    • Ευεξία
      *rosemary bath oil *arnica body oil *eye solace *neem hair oil *fitness foot balm
    • Εμμηνόπαυση, έντονη εφίδρωση
      *sage bath oil *almond st’ john swort body oil *blackthorn body wash *eye solace  *neem hair oil *rosemary foot balm
    • Απαλλαγή από το καθημερινό άγχος (ενδείκνυται για όσους έχουν την αίσθηση του κρύου)
      * spruce bath oil *moor lavender body oil * neem hair oil *eye solace *soothing face mask *face toner
    • Αναζωογόνηση
      *lemon bath oil *arnica body oil *fitness foot balm *lemon body wash *neem hair oil *rejuvenating face mask *eye solace
    • Χαλάρωση και ευχάριστος ύπνος
      *lavender bath oil *moor lavender body oil *neem hair oil *eye solace *facial toner
    • Ευαίσθητο δέρμα και συναίσθημα
      *lavender bath oil *rose body oil *rose body wash *rose body moisturizer *neem hair oil *rose facial cream(διαλέξτε αυτή που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σας )
    • Περιποίηση για εγκύους
      *lavender bath oil *blackthorn body oil *blackthorn body wash *neem hair oil *eye solace
    Συμβουλευτείτε τα προϊόντα κλειδιά και τη λίστα με τα top 10 και θα δημιουργήσετε ένα υπέροχο home spa εξατομικευμένο σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

    Λίγη βοήθεια από τους ειδικούς

    Η καθημερινή φροντίδα του σώματος μας και η επίτευξη της χαλάρωσης είναι σίγουρα δική μας υπόθεση και, όπως είδαμε, δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη, αν δημιουργήσουμε το home spa που μας ταιριάζει. Κάποιες φορές, όμως, λόγω συγκεκριμένων αναγκών, χρειαζόμαστε επιπλέον βοήθεια. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να συμβουλευόμαστε και τους ειδικούς του χώρου της αισθητικής υγείας, αφού άλλωστε η παρακολούθηση των «επαγγελματικών» διαδικασιών μάς επιτρέπει να απομονώσουμε χρήσιμες συμβουλές και «tips», να «εκπαιδευτούμε» και να δώσουμε έξτρα προσοχή σε αυτά που πρέπει, έτσι  ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα σωστά και υπεύθυνα στο δικό μας home spa. Μην ξεχνάτε ότι τα εξειδικευμένα προϊόντα σε συνδυασμό με τη σωστή εφαρμογή τους μπορούν να μας προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και, φυσικά, η περιποίηση από έναν ειδικό δεν παύει να αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να αφιερώσουμε στον εαυτό μας την προσοχή που του αξίζει! 



    Συγγραφέας αυτού του άρθρου είναι:

    Γρηγοροπούλου Μαριάννα
    Σύμβουλος Δερμοκαλλυντικής Περιποίησης Φαρμακείου – Μέλους ADVANCE Καλλιόπη Πατέλλη, Κάλυμνος - Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ. Αισθητικής & Κοσμητολογίας, Διπλωματούχος Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής


    Πηγή: www.advancehealth.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου