• Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

  Αντίθετοι οι καθηγητές στη «λευκή εβδομάδα»

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει «ανάρμοστο και ανεπίτρεπτο οι όποιες αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές να καθορίζονται από προτάσεις προς όφελος των ξενοδόχων»


  Πρωτοφανές χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης μια εκπαιδευτική αλλαγή να γίνεται με βάση τα... επιχειρηματικά συμφέροντα, σχολιάζοντας τη «λευκή εβδομάδα» διακοπών στα σχολεία.

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει «ανάρμοστο και ανεπίτρεπτο οι όποιες αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές να καθορίζονται από προτάσεις προς όφελος των ξενοδόχων», ενώ ζητά την ακύρωση του νόμου για τις εξετάσεις, που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  Ειδικότερα, για την πρόταση των ολιγοήμερων χειμερινών διακοπών, όπως αιτήθηκε η Ένωση Ξενοδόχων και συζήτησαν το μεσημέρι, οι υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Κοτσιφάκης επισήμανε ότι «το θέμα της ''λευκής εβδομάδας'' δεν απασχολεί τόσο την Εκπαίδευση όσο τους ξενοδόχους, οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν και σκέφθηκαν αυτό τον τρόπο».

  «Το να γίνεται μια εκπαιδευτική αλλαγή με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πρωτοφανές. Είναι άλλο πράγμα το πώς θα οργανώνονται οι εκδρομές, πώς θα συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πώς θα συμβάλει η Πολιτεία να συμμετέχουν όλα τα παιδιά σε αυτές και άλλο να κλείνουν τα σχολεία για να πηγαίνουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους, όπως έχει διατυπωθεί στο σχετικό αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων, προκειμένου όπως διατείνονται να πηγαίνουν όλοι φθηνές οικογενειακές διακοπές, πχ για σκι», σημείωσε ο κ. Κοτσιφάκης και προσέθεσε: «Δεν ξέρω ποιες οικογένειες, νομίζουν, ότι θα πηγαίνουν για σκι ή αν γνωρίζουν ότι οι ελληνικές οικογένειες δεινοπαθούν από τα μέτρα λιτότητας, ότι πολλές οικογένειες έχουν έναν και δύο άνεργους στο σπίτι και ότι πολλά παιδιά έρχονται στο σχολείο και δεν έχουν τα στοιχειώδη για να φάνε κανονικά, ότι οι οικογένειες πληρώνουν τα χαράτσια και δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν τα παιδιά τους».

  Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε, επίσης, πως για να ισχύσουν οι εκπαιδευτικοί θεσμοί, χρειάζεται μια ευρύτερη συζήτηση. «Άλλο πράγμα παράδειγμα οι εκδρομές, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται μέσα στο πρόγραμμα -και πρέπει να διασφαλίζεται η ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών και των οικογενειών που έχουν πρόβλημα- και άλλο πράγμα αυτό που προτάθηκε. Δηλαδή, να κλείσουν τα σχολεία και οι οικογένειες από μόνες τους να πάρουν τα παιδιά τους να πάνε…

  Ποιοι γονείς; Αυτοί που εργάζονται ή οι γονείς που είναι άνεργοι; Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να πάνε; Ποιος άνεργος έχει τη δυνατότητα για διακοπές, αλλά και ως εργαζόμενος πάλι δεν μπορείς να πας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  «Τελικά, το να μιλάνε για ''λευκή εβδομάδα'' και για σκι προσβάλλει τη στοιχειώδη νοημοσύνη. Η κυβέρνηση, αντί να συζητάει γι’ αυτό το θέμα, ας ασχοληθεί για να λύσει κάποιο από τα προβλήματα των σχολείων που έχει προκαλέσει η πολιτική της, όπως οι λευκές εβδομάδες στα ΕΠΑΛ» τόνισε ο κ. Κοτσιφάκης και εξήγησε: «Πρόκειται για λευκή εβδομάδα διαρκείας μηνών για τα μαθήματα στα ΕΠΑΛ, όπου οι καθηγητές απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι μαθητές δεν κάνουν μάθημα. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχαν κάποιες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες προσωρινά επέστρεψαν, αλλά ξαναφεύγουν στη συνέχεια, θα ήταν τελείως χωρίς μάθημα. Υπάρχουν σχολεία και παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει, πανελλαδικώς, αυτή την εβδομάδα μαθήματα. Σε αυτές τις ''λευκές εβδομάδες'' ας κοιτάξει η κυβέρνηση να δώσει λύση».


  Πηγή: voria.gr