• Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

  Πώς απέκτησαν τις περιουσίες τους οι πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

  Μπορεί μια ολόκληρη περιουσία να ξεκινήσει από 100 δανεικά δολάρια; Οσο απίστευτο και αν ακούγεται η απάντηση είναι «ναι».  Το πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια περιουσία από το τίποτα, είναι μια ιστορία που γοητεύει τον καθένα είτε έχει τόσο μεγαλεπίβολες βλέψεις, είτε λόγω περιέργειας. Το otherside, συνέλεξε τις ιστορίες των πιο πετυχημένων ζάμπλουτων όλων των εποχών, για τον τρόπο που απέκτησαν τη μυθική τους περιουσία.

  Cornelius Vanderbilt
  Καθαρή αξία: $185 δις
  Πηγή πλουτισμού: Ναυτιλία, σιδηρόδρομοι
  Έζησε: 1794-1877

  Γεννημένος στο Staten Island, της Νέας Υόρκης, ο Cornelius Vanderbilt παράτησε το σχολείο στα 11 και ίδρυσε την δική του εταιρία με μικρά καράβια στο λιμάνι της Νέας Υόρκης όταν ήταν 16. Με αρχικό κεφάλαιο τα $100 που δανείστηκε από την μητέρα του, κατάφερε να φτιάξει ένα κολοσσό με ατμόπλοια και πλοία, τόσο μεγάλο που με τα απίστευτα κέρδη του μπόρεσε να επενδύσει στους σιδηρόδρομους.

  Ο Vanderbilt ξεκίνησε αρκετά μεγαλύτερος να ασχολείται με τους σιδηρόδρομους, αγοράζοντας μεγάλο μερίδιο στην βορειοανατολική Αμερική και στον Καναδά. ΤΟ 1877, σε ηλικία 82 ετών, ο Vanderbilt πέθανε καταπονημένος και άφησε πίσω του μία τεράστια κληρονομιά συμπεριλαμβανομένου και του πανεπιστημίου Vanderbilt. Ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Anderson Cooper είναι 5ης γενιάς συγγενής του.

  Henry Ford
  Καθαρή αξία: $199 δις
  Πηγή πλουτισμού: Αυτοκινητοβιομηχανία
  Έζησε: 1863-1947

  Ο πατέρας της αυτοκινητοβιομηχανίας Henry Ford πολύ συχνά συγχέεται ως ο εφευρέτης του αυτοκινήτου, όμως δεν είναι έτσι. Αυτό που έκανε ο Ford ήταν να φέρει το αυτοκίνητο πιο κοντά στον καταναλωτή, κατασκευάζοντας ένα όχημα που το κοινό μπορούσε να αγοράσει και να οδηγήσει. Ο Ford ίδρυσε την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία το 1903 και από τότε η οικογένεια του έχει περάσει πάνω από έναν αιώνα με επιτυχημένες πωλήσεις στον τομέα της αυτοκίνησης. Ο δισέγγονος του Ford, William Clay Ford, Jr., είναι σήμερα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Ford Motor Company.

  Moammar Gadhafi  Καθαρή αξία: $200 δις
  Πηγή πλουτισμού: Πετρέλαιο
  Έζησε: 1942-2011

  Ο άντρας που ξεκίνησε εκατομμύρια εξεγέρσεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική ήταν ζάμπλουτος. Ο Moammar Gadhafi, ο τύραννος της Λιβύης για πάνω από 4 δεκαετίες, είχε χρησιμοποιήσει την δύναμη του για να θησαυρίσει εκμεταλλευόμενος την πληθώρα πετρελαιοπηγών στη χώρα του. Θέτοντας σαν προσωπικό του λογαριασμό τα θησαυροφυλάκια της Λιβύης, λέγεται πως ξόδευε αλόγιστα το δημόσιο χρήμα σε αγορές ακίνητης περιουσίας και μετοχών σε διάφορες επιχειρήσεις σε όλων τον κόσμο. Την περίοδο της αιχμαλωσίας του και του θανάτου του το 2011 ο Gadhafi ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην γη.

  Andrew Carnegie  Καθαρή αξία: $310 δις
  Πηγή πλουτισμού: Ατσάλι
  Έζησε: 1835-1919

  Ένας από τους πιο γνωστούς βιομήχανους της Αμερικής έχει καταγωγή από την Σκωτία, γεννημένος το 1835 στην πόλη Dunfermline. Ο Andrew Carnegie ήρθε στην Αμερική παιδί ακόμα, και ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο ατσαλιού. Το 1892, ίδρυσε το εργοστάσιο Carnegie Steel στο Πίτσμπουργκ το οποίο αμέσως άρχισε να είναι τρομερά κερδοφόρο και μετά την πώληση του το 1901 συγχωνεύτηκε με το κολοσσό U.S. Steel. Ο Carnegie ήταν μεγάλος ανθρωπιστής και πριν αποβιώσει στα 83 του χρόνια είχε δωρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια.

  John D. Rockefeller
  Καθαρή αξία: $340 δις
  Πηγή πλουτισμού: Πετρέλαια
  Έζησε: 1839-1937

  Ο μεγιστάνας John D. Rockefeller άλλαξε τα δεδομένα σε ότι αφορά στον πλούτο της Αμερικής όταν κατάφερε σχεδόν να μονοπωλήσει στην αγορά του πετρελαίου, στα τέλη του 1800. Ο διάσημος Νεοϋορκέζος ίδρυσε την Εταιρία Standard Oil Company το 1870, και κατάφερε να πλουτίσει την εποχή που η ζήτηση για κηροζίνη και βενζίνη ήταν τεράστια. Μάλιστα έγινε τόσο πλούσιος που άφησε την εταιρία το 1897 και πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του σε σύνταξη. Στις τελευταίες του μέρες, ο Rockefeller δώρισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε σχολεία και σε ιατρικές έρευνες ενώ παράλληλα ίδρυσε και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

  Οικογένεια Rothschild
  Καθαρή αξία: $350 δις
  Πηγή πλουτισμού: Τράπεζες

  Η πλουσιότερη οικογένεια που υπήρξε ποτέ, οι Rothschilds αποτελούν μία δυναστεία στο τραπεζικό σύστημα με συνολική περιουσία $350 δις, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα μέλη της οικογένειας εν ζωή, ωστόσο οι Rothschilds ήταν πιο ισχυροί και πλούσιοι το 1800, όταν λέγεται πως είχαν την μεγαλύτερη περιουσία του κόσμου. Η Γερμανο-Εβραϊκή οικογένεια εδραίωσε το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη στα τέλη του 18ου αιώνα και σήμερα έχει στην κατοχή της πάνω από ένα τρισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητη περιουσία και επενδυτικά προϊόντα.  iefimerida.gr

  Δεν υπάρχουν σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου