• Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

    Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του e-mail

    Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ένα φαινομενικά αθώο e-mail μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, προκαλώντας εντάσεις και περιττό στρες.






    Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον στο Λονδίνο ανέλυσαν τους λογαριασμούς 28 χρηστών και μελέτησαν ποια ήταν τα μηνύματα που προκαλούν το περισσότερο στρες στους εργαζόμενους.

    Με βάση τα εκατοντάδες e-mail, κατέληξαν σε επτά χαρακτηριστικά τα οποία προκαλούν εξαιρετικά αρνητικά συναισθήματα.



    Η λίστα με τα «επτά θανάσιμα αμαρτήματα του e-mail» περιλαμβάνει τα εξής:

    1. Τα μηνύματα «πινγκ-πονγκ» που ανταλλάσσονται με ταχύτατο ρυθμό

    2. Τα e-mail εκτός ωραρίου εργασίας

    3. Τα e-mail που στέλνει ένας συνάδελφος που κάθεται σε κοντινή απόσταση

    4. Τα αναπάντητα e-mail

    5. Το αίτημα για αναφορά παράδοσης ή ανάγνωσης

    6. Η άμεση απάντηση σε ένα e-mail

    7. Οι αυτοματοποιημένες απαντήσεις


    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η γρήγορη ανταλλαγή e-mail και η απάντηση εκτός ωραρίου δείχνουν ότι ο αποστολέας δε δίνει την απαραίτητη προσοχή στο μήνυμα και δεν είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του.


    Παράλληλα, τα e-mail που ανταλλάσσουν δύο άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, οι αυτοματοποιημένες απαντήσεις και η αγνόηση ενός e-mail είναι στοιχεία που υποδεικνύουν αγένεια και δημιουργούν εκνευρισμό. Τα αιτήματα για αναφορά παράδοσης και ανάγνωσης που συνοδεύουν ένα ασήμαντο μήνυμα δημιουργούν επίσης πίεση στους εργαζόμενους και πυροδοτούν το θυμό.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτές οι «κακές συνήθειες» δημιουργούν στρες τόσο στον αποστολέα όσο και στον παραλήπτη ενός e-mail, πυροδοτώντας ανεπιθύμητες εντάσεις και αυξημένο στρες.



    Πηγή: onmed.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου