• Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

    FIFA 14 Next Gen (Photos+Video)

    Η ξενάγηση του GameOver στις κυκλοφορίες που συνόδεψαν τη νέα γενιά παιχνιδιών συνεχίζεται. Σήμερα είναι η σειρά του FIFA 14, ενός τίτλου που συνεχίζει να σαρώνει τα charts, και κάτι μας λέει ότι θα συνεχίσει να το κάνει για αρκετούς μήνες ακόμη. Εκμεταλλευόμενη την απουσία του...
    αντιπάλου δέους στα νέα οικιακά συστήματα των Sony και Microsoft, η EA φέρνει το δημοφιλές παιχνίδι ποδοσφαίρου στα PS4 και Xbox One. Εμείς έχουμε στην κατοχή μας και τις δύο εκδόσεις, και μετά από αρκετή ενασχόληση με το FIFA 14 σε αυτές, έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας.

    Καταρχάς, αυτό που πρέπει να τονίσουμε και σε αυτό το review, είναι πως στις παρακάτω γραμμές δε θα κριθεί το FIFA 14 ως παιχνίδι -άλλωστε η αναλυτική παρουσίαση του GameOver έχει δημοσιευθεί εδώ και μήνες- αλλά θα δούμε το αν ο τίτλος κατέφθασε στα νέα μηχανήματα έτσι όπως θα περιμέναμε. Νέα γενιά οικιακών συστημάτων σημαίνει νέες δυνατότητες, άρα και αναβαθμισμένα γραφικά. Για να είμαστε ειλικρινείς, το FIFA 14 στις νέες κονσόλες είναι βελτιωμένο οπτικά, αλλά όχι τόσο όσο θα θέλαμε ή θα περιμέναμε. Η ανάλυση είναι υψηλότερη, οι λεπτομέρειες στα μοντέλα των αθλητών είναι ελαφρώς περισσότερες, αλλά σε γενικές γραμμές δε νομίζουμε πως οι κάτοχοι των current-gen εκδόσεων θα νιώσουν "πεσμένοι". Σημαντική βελτίωση παρατηρήσαμε στο ρυθμό ανανέωσης των καρέ της οθόνης, από τον οποίο απουσιάζουν οι παράξενες -και δικαιολογημένες μέχρι ένα βαθμό- πτώσεις.



    Ας περάσουμε όμως σε αυτό που αποτελεί και το "ζουμί" της όλης υπόθεσης: το gameplay. Αν και με μερικούς αγώνες κανένας δε θα καταφέρει να εκτιμήσει τις αλλαγές και τις βελτιώσεις μεταξύ των "παλιών" και νέων εκδόσεων, στην πραγματικότητα υπάρχουν. Όχι ότι μετατρέπουν το FIFA 14 σε ένα πολύ καλύτερο παιχνίδι, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αφήνουν το στίγμα τους. Η πιο ευπρόσδεκτη και αναγκαία διαφορά αφορά στη μπάλα και πως αυτή -επιτέλους- εμφανίζεται ως ξεχωριστό "σώμα" μέσα στο γήπεδο και όχι ιδιοκτησία του εκάστοτε παίκτη που την έχει στην κατοχή του. Πλέον, η "στρογγυλή θεά" έχει τη δική της ξεχωριστή υπόσταση πάνω στο χλοοτάπητα, βελτιωμένα physics και χοροπηδάει αρκετά πιο ρεαλιστικά.

    Επιπροσθέτως, αναβαθμισμένο εμφανίζεται και το σύστημα των σουτ. Η πολυδιαφημισμένη -και αποκλειστική για τα next-gen συστήματα- Ignite Engine, η οποία υπόσχεται "ανθρώπινη νοημοσύνη", "ρεαλιστικά animations" και "ζωντανούς κόσμους", προσπαθεί, αλλά δε νομίζουμε πως μπορεί να πείσει κανέναν για την επανάσταση που καυχιέται ότι φέρνει. Ίσως στο FIFA 15 να τη δούμε να υλοποιείται έτσι όπως την οραματίζονται εκεί στην EA, αλλά οι διαφορές που παρατηρήσαμε εμείς ήταν, δυστυχώς, λίγες. Η περισσότερο αισθητή απ' όλες αφορά στα animations των παικτών, οι οποίοι πράγματι κινούνται λιγάκι πιο ρεαλιστικά, ενώ υφίσταται καλύτερο collision detection κατά την επαφή των σωμάτων.



    Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, προσπαθήσαμε, αλλά δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε σημαντικές διαφορές από τις εκδόσεις των Xbox 360, PS3 και PC. Οι άνθρωποι της EA, σε συνεντεύξεις τους, έκαναν λόγο για φοβερά βελτιωμένα τζαρτζαρίσματα και πως στα corners οι παίκτες που θα "μάχονται" για την κεφαλιά θα είναι περισσότεροι και πιο επιθετικοί. Εκτός από μερικά κεφάλια παραπάνω κατά τις μάχες στον αέρα -που αμφιβάλουμε αν επηρεάζουν έστω και στο ελάχιστο την τύχη της μπάλας- δεν είδαμε κάτι που να μας ξεσηκώσει. Αυτό που, εν τέλει, μένει από την Ignite Engine, είναι πως πρόκειται περισσότερο για ένα εργαλείο προώθησης των next-gen εκδόσεων των αθλητικών τίτλων της EA, παρά κάτι που αλλάζει την εμπειρία. Ίσως να τη δούμε να φέρνει την επανάσταση στα επόμενα, πραγματικά next-gen παιχνίδια της.

    Αν εξαιρέσουμε τις 42 αποκλειστικές Legend Cards της έκδοσης του Xbox One, οι νέας γενιάς εκδόσεις του FIFA 14 δεν έχουν ούτε ελλείψεις ούτε όμως και συγκλονιστικές προσθήκες σε modes. Μία αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη χρήση του Kinect, όπου ο παίκτης, λέγοντας τη λέξη "Substitution", μπορεί να κάνει αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτεί κάποιο μενού.

    Αν, λοιπόν, έχετε στην κατοχή σας το FIFA 14 σε κάποιο από τα Xbox 360, PS3 ή PC και πρόσφατα αποκτήσατε Xbox One ή PS4, δεν υπάρχει κανένας σημαντικός λόγος να προβείτε σε αγορά της next-gen έκδοσης. Αν, παρόλα αυτά, θέλετε να "παίξετε μπάλα" και στα νέα οικιακά συστήματα, τότε η επένδυσή σας θα πιάσει, σίγουρα, τόπο μιας και το FIFA 14 είναι το καλύτερο παιχνίδι ποδοσφαίρου της αγοράς.

    Σάκης Καρπάς




    gameover.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου