• Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

    Ο χιονιάς "σφυροκοπάει" την Κρήτη [video]


     Θερμοκρασίες, στις οποίες δεν έχει ... συνηθίσει η Κρήτη, γνωρίζει σήμερα το νησί, με το χιονιά να επελαύνει, σήμερα και αύριο. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στην ανατολική Κρήτη, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι. Για προληπτικούς λόγους οι δήμαρχοι αποφάσισαν να παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία στο Οροπέδιο Λασιθίου, τη Βιάννο και την περιοχή της Αγίας..
    Βαρβάρας.

    Λόγω της χιονόπτωσης, μάλιστα, δύο νταλίκες «δίπλωσαν» μεταξύ Αμιρών και Βιάννου και χρειάστηκε η κινητοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, που έφτασαν στο σημείο για να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς και να ξεμπλοκάρουν τα οχήματα.


    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί διακοπές κυκλοφορίας είτε από χιονοπτώσεις είτε από κατολισθήσεις, ωστόσο, τόσο τα μηχανήματα της περιφέρειας όσο και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα. Προσοχή χρειάζεται στο οδικό δίκτυο καθώς σε πολλά σημεία έχει χιονίσει, ενώ με δυσκολία γίνεται η κίνηση των αυτοκινήτων προς Αγία Βαρβάρα, Βιάννο και Οροπέδιο Λασιθίου.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε πέντε περιπτώσεις στο Ηράκλειο για δέντρα που ξεριζώθηκαν από τον αέρα, ενώ την ίδια ώρα το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων ήρθη και τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία θα θα αναχωρήσουν για την Κρήτη μετά τις 12 το βράδυ, καθώς αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των θυελλωδών ανέμων που τοπικά σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ.

    Πρόκειται για τα πλοία «blue star 1» και «faistos Palace» για το Ηράκλειο και το «ΛΑΤΩ» για τα Χανιά. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του «blue star 2» από Πειραιά για Σύρο, Λέρο, Κώ και Ρόδο.

    Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πορθμεία της χώρας αλλά και με τα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

    Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφέρει πως αυτά τα καιρικά φαινόμενα, αν και δυσκολεύουν τους "άμαθους" Κρητικούς, μπορούν να αποδειχθούν ... ευλογία, αν φυσικά είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί! Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση και μέλημα των αρχών είναι η αποφυγή αποκλεισμών στα ορεινά, που μπορεί να στοιχίσουν ακόμη και περιουσίες. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, πάντως, βρίσκονται σε ετοιμότητα σε συνεργασία με τους δήμους, επιδιώκοντας να μη μείνουν κλειστοί οι δρόμοι ούτε για ένα λεπτό.

    Τα καιρικά φαινόμενα πρόκειται να διατηρηθούν και την Πέμπτη, ενώ από το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αύριο στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 11 βαθμών κελσίου.
    cretalive.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου