• Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

    Από Που Προέρχεται η Λέξη....

    Τι είναι το... Σάντουιτς:  

    Εδώ και αιώνες το Sandwich είναι μια πανέμορφη ιστορική πόλη στη ΝΑ Αγγλία με πληθυσμό 6800 πολίτες . Ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς, ο Τζον Μόνταγκιου (1718- 1792) είχε διατελέσει ως υπουργός Ναυτικών και έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που “επινόησε” και έδωσε το όνομα του στο συγκεκριμένο είδος φαγητού.


    Ο Κόμης δεν έχει χρόνο για να φάει

    Η ιστορία της λέξης ξεκινά, από τη στιγμή που ο κόμης του Σάντουιτς δεν ήθελε να λερώσει τα χέρια του και έδωσε εντολή στον υπηρέτη του να βάλει ένα κομμάτι κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Οι “κακεντρεχείς” υποστηρίζουν ότι ο Κόμης ήταν μανιώδης χαρτοπαίκτης και δεν άφηνε ούτε στιγμή την τράπουλα ακόμα και για το φαγητό. Αρχικά, οι συμπαίκτες του ζήτησαν και αυτοί να τρώνε “ το ίδιο με τον σάντουιτς” και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως μόδα όχι μόνο μέσα στις χαρτοπαιχτικές λέσχες, αλλά και έξω από αυτές. Πάντως, κατά μία άλλη εκδοχή αρκετά πιο σεμνότυφη” ο Κόμης του Σάντουιτς δεν ήταν χαρτοπαίχτης, αλλά εργασιομανής και έτρωγε έτσι γιατί δεν ήθελε να χάνει χρόνο από την εργασία του.




    Από Που Προέρχεται η Λέξη Snob.


    Κατ’ αρχάς, η λέξη παραπέμπει σήμερα σε ένα άτομο κενόδοξο, κατά κανόνα νεόπλουτο, που αυτοπροβάλλεται διαρκώς και έχει την τάση να υποτιμά τους άλλους. Είναι αυτός που θαυμάζει και μιμείται άκριτα τη συμπεριφορά, τις συνήθειες και τις αντιλήψεις της θεωρούμενης ανώτερης κοινωνικής τάξης και περιφρονεί ό,τι δεν προέρχεται από αυτή.

    Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση της λέξης, χωρίς να αποκλείεται να ισχύουν και οι δύο: Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, τα βρετανικά πανεπιστήμια πιέστηκαν να δέχονται για φοίτηση τα παιδιά της νέας ανερχόμενης κοινωνικής τάξης, της αστικής, τα οποία κατέβαλαν υψηλά δίδακτρα. Για να δεχθούν, όμως, οι λόρδοι να φοιτούν τα δικά τους παιδιά μαζί με τα παιδιά των νεόπλουτων, υποχρεώνονταν τα δεύτερα να φορούν ένα περιβραχιόνιο με τα αρχικά S.NOB. (από το Sine Nobilitate = χωρίς τίτλο ευγενείας). Οι τρόποι που ανέπτυξαν αυτοί οι νεαροί, προκειμένου να αισθάνονται ότι συμπεριφέρονται ως ευγενείς, χαρακτήρισε τη νοοτροπία ολόκληρης της τάξης τους στη Βρετανία, και αργότερα και στον υπόλοιπο κόσμο.

    Στην αργκό του Πανεπιστημίου του Cambridge, πάντως, σνομπ λέγεται αυτός που δεν είναι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας (snob = τσαγκάρης).


    Και άλλες λέξης αύριο στο blog μας

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου