• Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

    Παιδική παχυσαρκία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

     Η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι η χώρα μας έχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της πάθησης, ενώ κρατάει τα σκήπτρα στην κατανάλωση θερμίδων και τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε όλη την Ευρώπη.

    Οι αιτίες είναι αρκετές, εμείς όμως θα σας παρουσιάσουμε τις κυριότερες.
    • Η κακή διατροφή, η λεγόμενη δυτική διατροφή. Τροφές δηλαδή, πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά.
    • Η ελλιπής άσκηση.
    • Ο σύγχρονος τρόπος ζωής
    • Η κληρονομικότητα.

    Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου2, αλλά και μεταβολικό σύνδρομο, που από μόνο του δεν είναι ασθένεια, όμως ένας συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, σε υψηλή πίεση και χοληστερόλη. Το αυξημένο λίπος στο σώμα μπορεί να προκαλέσει διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, δύσπνοια, αλλά και αϋπνία.
    Υπάρχουν όμως και επιπτώσεις της παχυσαρκίας και στην ψυχολογία του παιδιού. Ένα παχύσαρκο παιδί, λόγω της απόρριψης που έχει ορισμένες φορές από το σχολικό του περιβάλλον, είναι πιθανό να εμφανίσει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
    Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω των πολλών κιλών, το παιδί δεν μπορεί να πάρει μέρος σε κάποιες δραστηριότητες, όπως μπάσκετ, και ποδόσφαιρο. Έτσι αμέσως αποκτά άγχος, και παρουσιάζει μία προβληματική συμπεριφορά. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το άγχος και η κατάθλιψη έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην απόδοση του παιδιού.
    Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε κλινικό παιδοψυχολόγο και διατροφολόγο. Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση. Οι επισκέψεις στον παιδοψυχολόγο θα εξαρτηθούν από την σοβαρότητα του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, εσείς θα πρέπει να βρίσκεστε κοντά στο παιδί σας ανά πάσα ώρα και στιγμή.





    mothersblog.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου