• Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

    Adidas και Puma. Δύο αδέλφια που τσακώθηκαν και δημιούργησαν δύο αυτοκρατορίες

    Τι γίνεται όταν δυο αδέλφια ανταγωνίζονται μεταξύ τους και διαλύουν την επιχείρησή τους; Στη Γερμανία δημιούργησαν δύο εταιρείες, που έγραψαν ιστορία και άλλαξαν την πορεία του αθλητισμού: Την Adidas και την Puma.Όλα ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου 1924, όταν ο 24χρονος Άντολφ Άντι Ντάσλερ (1900 - 1978) αποφάσισε να μην γίνει φούρναρης, όπως είχε σπουδάσει, αλλά να ξεκινήσει μία επιχείρηση κατασκευής αθλητικών παπουτσιών, μαζί με τον αδελφό του Ρούντολφ (1896 - 1974), στο πλυσταριό της οικογενειακής οικίας στο Χερτζοχενάουραχ της Βαυαρίας.

    Ο Άντι ενημερωνόταν τόσο από προπονητές και αθλητές, όσο και από γιατρούς, για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των προπονήσεων. Για πρώτη φορά κατασκεύασε αθλητικά παπούτσια με επιστημονικά κριτήρια.


    Το 1928, στους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ, τα παπούτσια των δύο Γερμανών φορέθηκαν για πρώτη φορά. Όμως η μεγάλη επιτυχία ήρθε στους επόμενους ολυμπιακούς, του Βερολίνου, όπου ο Τζέσε Όουενς κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια, φορώντας παπούτσια σχεδιασμένα από τα αδέλφια Ντάσλερ. Τότε ο Άντι είχε σχεδόν φθάσει στον στόχο του, καθώς έγινε παγκοσμίως διάσημος και παρήγαγε υποδήματα για 11 διαφορετικά σπορ.

    Οι επιχειρηματικές διαφορές, οι ισχυροί χαρακτήρες τους και μια σειρά από τυχαία περιστατικά, έφεραν τα δύο αδέλφια σε ρήξη. Το 1948 αποφάσισαν να τραβήξουν ο καθένας τον δικό του δρόμο. Ο Άντι Ντάσλερ ίδρυσε την ADIDAS (Adi Dassler) και ο Ρούντολφ Ντάσλερ τη RUDA (Rudolf Dassler), η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε PUMA. Και οι δύο εταιρείες είχαν το ίδιο αντικείμενο και οι δύο την ίδια έδρα, το Χερτζοχενάουραχ της Βαυαρίας με πληθυσμό 23.000 κατοίκων.

    Ο κάθε κάτοικος και μαγαζάτορας έπρεπε να διαλέξει στρατόπεδο. Ή με τον Αντι ή με τον Ρούντι. Και οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο. Η ASV Herzogenaurach φορούσε φανέλα με σήμα τις τρεις παράλληλες γραμμές (Adidas), ενώ η FC Herzogenaurach φανέλα με σήμα το γνωστό αιλουροειδές (Puma). Τα δύο αδέλφια ποτέ δεν φίλιωσαν, αν και ζούσαν στην ίδια πόλη. Ακόμη και οι τάφοι τους στο κοιμητήριο του Χερτζοχενάουραχ απέχουν αρκετά ο ένας από τον άλλο.



    Η ADIDAS αμέσως ξεχώρισε, μέσα σε ένα χρόνο έφερε στη αγορά τα πρώτα ποδοσφαιρικά παπούτσια με ελαστικά καρφιά και σήμα τις τρεις ρίγες, που έμοιαζαν με το σημερινό λογότυπο. Με αυτά τα παπούτσια έπειτα από 6 χρόνια η εθνική ποδοσφαίρου της Γερμανίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Από το ’46 η εταιρεία παρήγαγε μπάλες και αθλητικά σακάκια.
    Το 1972 με ευκαιρία τους Ολυμπιακούς του Μονάχου άλλαξε το λογότυπο σε τρίφυλλο σήμα. Εν τέλει όμως επικράτησαν οι τρεις μικρές λωρίδες, που δεσπόζουν έως τις μέρες μας.

    Από την άλλη πλευρά, η PUMA παρέμενε μία επιχείρηση στα όρια της Γερμανίας. Πάντως, η ίδια διεκδίκησε την πατρότητα των παπουτσιών με βιδωτές τάπες, καθώς, όπως ισχυρίσθηκε, τα είχαν λανσάρει οι παίχτες της Καϊζερσλάουτερν, όταν κατέκτησαν το πρωτάθλημα το 1953.
     

    Τη δεκαετία του '60 η διαχείριση των δύο εταιρειών πέρασε στη νέα γενιά των Ντάσλερ. Ο Χορστ Ντάσλερ, γιος του Άντι, ίδρυσε την γαλλική θυγατρική της ADIDAS, βάζοντας τα θεμέλια για τη διεθνή πορεία της επιχείρησης, ενώ το 1973 δημιούργησε την εταιρεία ARENA, που ειδικεύεται στην κατασκευή κολυμβητικού υλικού. Μετά το θάνατο του Χορστ Ντάσλερ, η ADIDAS βρέθηκε στα πρόθυρα χρεωκοπίας και το 1989 πουλήθηκε στον γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πολλές φορές ιδιοκτήτες.

    Περίπου την ίδια πορεία είχε και η PUMA. Τα παιδιά του Ρούντολφ Ντάσλερ, Άρμιν και Γκερντ, απογείωσαν την εταιρεία και από τα στενά σύνορα της Γερμανίας την έκαναν παγκόσμιο παίκτη στην αγορά των αθλητικών ειδών και του σπορ ρουχισμού. Το 1989 τα δύο αδέλφια πούλησαν το 72% της PUMA, σε εταιρία ελβετικών συμφερόντων.

    Όσον αφορά στα προσωπικά της οικογενείας Ντάσλερ, οι διαφορές στους κόλπους της άρχισαν να γεφυρώνονται μετά τον θάνατο των δύο αδελφών Άντι και Ρούντολφ. Την αρχή έκανε ο εγγονός του Ρούντολφ, Φρανκ Ντάσλερ, οποίος δούλεψε και στις δύο επιχειρήσεις (ADIDAS και PUMA), ενώ ίδρυσε ένα κοινό οικογενειακό μουσείο στο Χερτζοχενάουραχ.


    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου