• Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

    Η πτώση του Mr Sprider

    Οι τίτλοι τέλους πέφτουν οριστικά για τη Sprider ύστερα από την υπʼαριθ. 25822 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία η αλυσίδα ένδυσης και υπόδησης τίθεται σε καθεστώς πτώχευσης. Ουσιαστικά, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα προμηθευτή της εταιρείας για κήρυξη σε κατάσταση πτώχευσης της Sprider που έχει μεταφέρει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.

    Πλέον, βάσει της δικαστικής απόφασης, οι πιστωτές της Sprider θα μπορούν να κινηθούν δικαστικά εναντίον της με στόχο να διεκδικήσουν τα «φέσια» που τους έχει αφήσει. Το μόνο «όπλο» της διοίκησης της εταιρείας, περιορισμένης αποτελεσματικότητας ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, είναι η άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

    H «μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική αλυσίδα οικονομικής μόδας», όπως αναφερόταν στα δελτία τύπου, κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» μέσα σε μερικούς μήνες. Η Sprider ξεκίνησε με ένα κατάστημα λιανικής το 1992 και στο απόγειο της έφτασε να μετρά περισσότερα από 110 καταστήματα.

    Την 1η Οκτωβρίου 2013, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την λειτουργία των 45 εναπομεινάντων καταστημάτων, οδηγώντας στο ταμείο ανεργίας περίπου 900 εργαζομένους από τους συνολικά 2.000 που απασχολούσε μέχρι την έλευση της κρίσης, το 2009.

    Η αρχή του τέλους



    Ο υπερδανεισμός υπήρξε η βασική αιτία που οδήγησε στην κατάρρευση. Η Sprider υπολογίζεται ότι οφείλει περίπου 96 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 60 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικός δανεισμός. Μάλιστα, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους ισολογισμούς, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά κατά 43 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2009 η Sprider εμφάνιζε αλματωδώς ζημιές, οι οποίες συνολικά διαμορφώθηκαν τα 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, το γεγονός που επιτάχυνε την κατρακύλα της εταιρείας ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2012 στις αποθήκες στην Ανθούσα.

    Τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, οι αδερφοί Σάββας και Αθανάσιος Χατζηϊωάννου είχαν κριθεί από τη δικαιοσύνη ως οι ηθικοί αυτουργοί της μεγάλης πυρκαγιάς, με στόχο την είσπραξη της ασφάλειας ύψους 16 εκατ. ευρώ. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και οι έρευνες είχαν δείξει τότε ότι οι εμπλεκόμενοι, που κατά την ανάκρισή τους είχαν υποπέσει σε αντιφάσεις, κινούνταν στην περιοχή τις ώρες της μεγάλης πυρκαγιάς.

    Η αποτυχία ένταξης στο άρθρο 99, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Απρίλιο, στέρησε την μοναδική, ίσως, «ασπίδα προστασίας» από τη Sprider, της οποίας οι επικεφαλής διατείνονταν ότι θα ρευστοποιήσουν την ακίνητη περιουσία για να αποζημιωθούν οι υπάλληλοι. Ωστόσο, η ακίνητη περιουσία της εταιρείας είχε υποθηκευθεί στις τράπεζες.

    Η ελληνική «Zara»



    «Εάν κλείσει η Sprider να ξέρετε ότι αυτή θα είναι η τελευταία εταιρεία που θα έχει μείνει στην Ελλάδα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά το 2010 ο Σάκης Χατζηιωάννου, πρόεδρος της Sprider, στο περιθώριο του λανσαρίσματος της Sakis Rouvas Collection, της σειράς που είχε σχεδιάσει ειδικά για την αλυσίδα ο Σάκης Ρουβάς.

    Η Sprider ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία μετά την ελληνική θυγατρική της Zara, ενώ δραστηριοποιούνταν σε έξι χώρες. Μέχρι τον Αύγουστο του 2013, κατέβασε ρολά σε 34 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, ενώ αποσύρθηκε από τις αγορές της Ρουμανίας και της Κύπρου. Αυτό όταν το 2011, λειτουργούσε 114 καταστήματα από τα οποία 88 βρίσκονταν στην Ελλάδα και 26 στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

    Ο Σάκης Χατζηιωάννου υπήρξε ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε από το μηδέν και γιγαντώθηκε την εποχή της φούσκας του χρηματιστηρίου και του εύκολου δανεισμού. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή αξία της Hatzioannou Holdings είχε φτάσει να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

    Ποια είναι τα αδέρφια Χατζηιωάννου

    Οι Σάκης και Σάββας Χατζηιωάννου κατάγονταν από μία φτωχική οικογένεια των Δωρόθεου και Άννας Χατζηιωάννου που το 1950 εγκατέλειψαν την Κοζάνη για να μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Ύστερα από περίπου 10 χρόνια εργασίας στη Γερμανία, επέστρεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου ίδρυσαν μία μικρή βιοτεχνία ένδυσης. Μέσα της δεκαετίας του 1980, δημιούργησαν το πρώτο εργοστάσιο στη Ξάνθη και η μικρή βιοτεχνία θα μετεξελιχθεί στη Sprider που μεσουρανούσε στο ελληνικό επιχειρείν από τις αρχές του 1990 και πτώχευσε λίγο πριν από την εκπνοή του 2013.



     


    πηγή: zougla.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου