• Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

    Τι μάθαμε για το σεξ το 2013!

    Από την απιστία και τη συχνότητα των ερωτικών επαφών έως τον αυνανισμό και τον ερωτισμό, η σεξουαλική έρευνα αποκάλυψε πολλά – και ενίοτε απρόσμενα – για τις σεξουαλικές συνήθειες και συμπεριφορές μας.

    Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: η επιστήμη του σεξ μόνο βαρετή δεν είναι – και αν την αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Στη συνέχεια παρατίθενται μερικές από τις ειδήσεις για το σεξ που προκάλεσαν αίσθηση την χρονιά που πέρασε.

    1. Περισσότερο σεξ για τους άντρες που δεν κάνουν δουλειές του σπιτιού. Η ισότητα στις δουλειές του σπιτιού δεν κάνει καλό στην ερωτική ζωή των ανδρών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του χρόνου στο επιστημονικό περιοδικό «American Sociological Review». Η μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 4.500 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άντρες που κάνουν παραδοσιακά «γυναικείες» δουλειές, όπως το ξεσκόνισμα και το μαγείρεμα, κάνουν ετησίως 20 φορές λιγότερες σεξ. Αυτό, όμως, δεν ίσχυε για όσους έκαναν παραδοσιακά «ανδρικές» δουλειές, όπως οι επισκευές στο σπίτι και το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η διατήρηση των παραδοσιακών ρόλων καθιστά πιο «πικάντικη» τη σχέση. Πάντως, άλλη μελέτη έδειξε ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού είναι πιο ευτυχισμένα.

    2. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι μεταδοτική. Αβάσιμοι και από κοινωνικής πλευράς είναι οι φόβοι κάποιων ανθρώπων ότι όποιος κάνει παρέα με ομοφυλόφιλους ενδέχεται να επηρεαστεί και να αρχίσει να αισθάνεται έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου. Μελέτη σε 14.738 νέους, ηλικίας 16 ετών, που διήρκησε έξι χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι ναι μεν επηρεάζονται αναμεταξύ τους για το αν θα κάνουν σεξ (είναι πιο πιθανό να αρχίσουν την ερωτική τους ζωή, όταν και οι φίλοι τους την αρχίζουν), αλλά όχι με ποιον θα το κάνουν. Με άλλα λόγια, «οι ομοφυλόφιλες παρέες δεν επηρεάζουν τον προσανατολισμό της σεξουαλικής έλξης», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό «Archives of Sexual Behavior».

    3. Οι σεξουαλικές ορμές σπρώχνουν τους άντρες στην απιστία. Στο προαιώνιο ερώτημα γιατί οι άντρες έχουν ισχυρότερη ροπή προς την απιστία έδωσε μία πιθανή απάντηση μελέτη του Πανεπιστημίου A&M, στο Τέξας. Όπως έδειξε, οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να απιστήσουν επειδή έχουν ισχυρότερες σεξουαλικές ορμές. Μάλιστα είναι τέτοια η δύναμη αυτών των ορμών, ώστε συχνά εξουδετερώνει την εγγενή ικανότητά τους να αντιστέκονται στους πειρασμούς, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό «Personality and Social Psychology Bulletin».

    4. Αυξήθηκαν οι ερωτικοί σύντροφοι, μειώθηκε το σεξ. Αυτό κι αν ήταν απρόσμενο. Μία από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες (λέγεται μελέτη NATSAL) αποκάλυψε ότι από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα ναι μεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων που έχει κάποιος στη ζωή του, αλλά έχει μειωθεί η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών – και η αλλαγή είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες. Η ίδια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», έδειξε ακόμα ότι σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν από 10 ή 20 χρόνια οι γυναίκες έχουν συχνότερα σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες, ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που ανέφεραν στοματικό και πρωκτικό σεξ. Και στα δύο φύλα, εξάλλου, παρατηρήθηκε σημαντικά λιγότερη ανοχή στην απιστία, ενώ συνολικώς τέσσερις στους δέκα εθελοντές και εθελόντριες ανέφεραν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Για την ιστορία, η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 15.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 17-74 ετών, ενώ τα ευρήματά της συγκρίθηκαν με αντίστοιχα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί το 1990 και το 2000.

    5. Η αυτοϊκανοποίηση κάνει καλό στην υγεία. Ο αυνανισμός αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, έγραψαν πολύ πρόσφατα στην ειδησεογραφική, επιστημονική πύλη «The Conversation» δύο ειδικοί στην σεξουαλική υγεία από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Για τους άντρες μερικά από αυτά τα οφέλη είναι μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση της κατάθλιψης. Για τις γυναίκες είναι πρόληψη των λοιμώξεων του τραχήλου της μήτρας και των ουρολοιμώξεων, ελάττωση του κινδύνου εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη, μειωμένη αϋπνία και αυξημένη δύναμη των μυών της πυέλου.

    6. Το σεξ δεν είναι η καλύτερη γυμναστική. Τον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο ότι κάθε φορά που κάνουμε σεξ καίμε τουλάχιστον 100 θερμίδες κατέρριψε μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, στον Καναδά, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One». Όπως έδειξε, το σεξ είναι μία μετρίας εντάσεως άσκηση, εφάμιλλη με την ανάβαση μιας ανηφόρας αλλά υποδεέστερη του τζόγγινγκ, καθώς στη διάρκειά του οι μεν γυναίκες καίνε 3 θερμίδες το λεπτό και οι άντρες 4 (οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη έκαιγαν σχεδόν 9 θερμίδες το λεπτό όταν έκαναν τζόγκινγκ και οι γυναίκες σχεδόν 7). Αν, πάντως, κάποιος δεν γυμνάζεται διόλου, είναι ό,τι πρέπει για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση – και ει μη τι άλλο είναι μακράν πιο απολαυστικό απ’ ό,τι το τζόγγινγκ, σύμφωνα με το 98% των εθελοντών.

    7. Φάρμακο το σεξ για τον πονοκέφαλο. Καίριο πλήγμα στην κλασική δικαιολογία «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» κατέφερε γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cephalalgia». Όπως έδειξε, δεν είναι διόλου κακή ιδέα να κάνει κάποιος σεξ όταν έχει πονοκέφαλο, διότι σε περισσότερους από τους μισούς πάσχοντες από ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία δρα αναλγητικά. Μάλιστα η παυσίπονη δράση του είναι τόσο ισχυρή, ώστε θεραπεύει πλήρως τον ένα στους πέντε. Συνολικά, από τους εθελοντές της μελέτης που έκαναν σεξ στη διάρκεια μιας κρίσης πονοκεφάλου, το 60% όσων είχαν ημικρανία και το 36% όσων είχαν αθροιστική κεφαλαλγία ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μούνστερ που πραγματοποίησαν τη μελέτη εικάζουν ότι ίσως το σεξ δρα αναλγητικά επειδή διεγείρει στον εγκέφαλο την παραγωγή των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού (των ενδορφινών).

    8. Κάνουν σεξ με το κινητό στο χέρι. Η έκφραση «έχουν ξεφύγει» μάλλον ταιριάζει γάντι σε αυτή την μελέτη – μία δημοσκόπηση, για την ακρίβεια, που διεξήχθη στις ΗΠΑ και έδειξε ότι δύο στους δέκα νέους, ηλικίας 18 έως 34 ετών, χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα που κάνουν σεξ. Η δημοσκόπηση, πουπραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Harris Interactive, έδειξε ακόμα ότι ούτε καν στο πρώτο ραντεβού δεν μπορούν να απαλλαγούν από το κινητό τους ένας στους τρεις νέους, ενώ οι επτά στους δέκα βρίσκονται ολημερίς κι οληνυχτίς σε απόσταση 1,5 μέτρου από αυτό. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κάνουμε λιγότερο σεξ…

    9. Περισσότερη φασαρία στο κρεβάτι, καλύτερο σεξ. Ακόμα ένας μύθος καταρρίφθηκε το 2013: αυτός που θέλει τα ζευγάρια που «φωνάζουν» πολύ στην κρεβατοκάμαρα, να προσποιούνται. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ληντς ανακάλυψαν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην έκφραση και στην ένταση της απόλαυσης από το σεξ. Έτσι, οι γυναίκες αντιδρούν καλύτερα στο σεξ όταν ο σύντροφός τους εκφράζει ηχηρά την ικανοποίησή του από την ερωτική πράξη, ενώ οι άντρες επίσης φαίνεται πως απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ, όταν η σύντροφός τους δεν έχει πιει το… αμίλητο νερό. Μάλιστα, οι γυναίκες πιστεύουν πως οι φωνές τους βοηθούν τους άντρες να έρχονται σε οργασμό, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό «Archives of Sexual Behavior».

    10. 7 Ιανουαρίου η πιο επικίνδυνη μέρα του χρόνου για απιστία. Έναν ακόμα λόγο για να αποφεύγετε τους καυγάδες με το ταίρι σας τις μέρες των γιορτών αποκάλυψε η ανάλυση της επισκεψιμότητας στις ιστοσελίδες «γνωριμιών» της Βρετανίας. Όπως έδειξε, στις 7 Ιανουαρίου παρατηρείται αύξηση κατά 25% στα νέα μέλη των σελίδων αυτών – η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους. Οι ειδικοί λένε ότι σε αυτό συμβάλλουν τα προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια των εορτών, αλλά και η κορύφωση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής – μίας ψυχικής διαταραχής που μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Συν, βεβαίως, το γεγονός ότι η αρχή κάθε έτους θεωρείται από πολλούς ως ευκαιρία για ανανέωση και νέο ξεκίνημα στη ζωή. Περιττό να αναφέρουμε ότι μία εξωσυζυγική σχέση μπορεί να σημάνει το τέλος του γάμου αφού – όπως προαναφέρθηκε – η ανοχή στην απιστία έχει περιορισθεί σημαντικά σε άντρες και γυναίκες.


    πηγή: tanea.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου