• Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

    Χάος στο Κίεβο: 5 νεκροί στις διαδηλώσεις – Φωτιές, οδοφράγματα και σφαίρες σε όλη την πόλη (εικόνες)


    Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Κίεβο όπου συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, με την πόλη να θυμίζει κυριολεκτικά πεδίο μάχης.




    Οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι στις σημερινές συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί πέντε ακτιβιστές και τραυματίστηκαν πάνω από τριακόσιοι, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αλόγιστη βία από τις δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

    Μια ανταποκρίτρια βρετανικού καναλιού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας από τους διαδηλωτές πυροβολήθηκε ακριβώς στην καρδιά.

    «Προς το παρόν έχουμε καταμετρήσει πέντε νεκρούς, ενώ περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σήμερα από τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου Ολέγ Μούσγι στον ραδιοφωνικό σταθμό της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ukrainska Pravda, τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους είχαν τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρες.

    Νωρίτερα, όπως σημειώνει το news247, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του διαδηλωτή, αν και διαψεύδει ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρά για να απωθηθούν οι διαδηλωτές. Η είδηση πυροδότησε το μένος των διαδηλωτών που κλιμακώνουν τις συγκρούσεις.

    Η εισαγγελία του Κιέβου επιβεβαίωσε πάντως ότι ένας από τους δύο νεκρούς φέρει τραύματα από σφαίρες. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

    Μαραθώνια διάσκεψη κυβέρνησης αντιπολίτευσης

    Ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς είχε σήμερα πολύωρη συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο να πέσουν ελαφρώς οι τόνοι και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, ωστόσο, δεν φαίνεται να επήλθε συμφωνία.

    Μάλιστα, μετά το πέρας της συζήτησης, στελέχη της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους κατοίκους του Κιέβου να κατέβουν όλοι στους δρόμους για να κερδίσουν τον αγώνα τους.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ταραχές έχουν ξεσπάσει από την άρνηση του προέδρου να υπογράψει συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να συσφίξει σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της υποσχέθηκε έκπτωση στην τιμή παροχής φυσικού αερίου και επένδυση ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ουκρανικού χρέους.

    Εκτός από αυτό, οι τελευταίοι νόμοι που πέρασε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και η σκληρή βία που ασκεί η ουκρανική αστυνομία έχουν δυναμιτίσει κι άλλο το κλίμα.

    Λάδι στη φωτιά από τον πρωθυπουργό – Είπε του διαδηλωτές τρομοκράτες

    «Τρομοκράτες» χαρακτήρισε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ, ενώ πιο διαλλακτική στάση κράτησε ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης.

    Ο Γιανουκόβιτς επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, ότι δεν επιθυμεί αιματοχυσία και δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιτρέποντας έτσι να δημιουργηθούν συγκρατημένες προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας λύσης στην πολιτική κρίση μέσω διαπραγμάτευσης.

    Κάλεσε, πάντως, τους πολίτες να μην υποκύψουν στο κάλεσμα «πολιτικών εξτρεμιστών» και υπογράμμισε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στη διαμάχη.

    Aπειλεί με κυρώσεις η ΕΕ – Ξένο δάκτυλο βλέπει η Ρωσία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «το σοκ της» για τα τελευταία βίαια επεισόδια στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο με «πιθανές δράσεις» και με «επιπτώσεις στις σχέσεις της» με τη χώρα.

    «Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση βίας και τα επεισόδια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «θα εξετάσει πιθανές δράσεις και επιπτώσεις για τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα».

    Ο Μπαρόζο εκτίμησε ότι είναι «πρώιμο να πούμε» ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να «αποφασιστούν συνολικά» από την ΕΕ.

    «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τελευταία νέα από την Ουκρανία», υπογράμμισε ο ίδιος.

    Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από σφαίρες στο κέντρο του Κιέβου, όπου από την Κυριακή σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών.

    Ο Μπαρόζο ζήτησε από «όλες τις πλευρές να αποφύγουν» τη βία και «να λάβουν μέτρα που θα συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε στην «θεμελιώδη ευθύνη των ουκρανικών αρχών να λάβουν μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κρίση και να δεσμευθεί σε έναν πραγματικό διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών».

    Νωρίτερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον, με ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες, «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας».

    Εξάλλου και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την «πολύ έντονη ανησυχία» του για τις «όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις» στην Ουκρανία, αλλά και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της χώρας νόμων που περιορίζουν «τις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Παρασκευή και το Σάββατο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

    Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε «τις ξένες επεμβάσεις» στις υποθέσεις της Ουκρανίας, αλλά και μια «ακραία» αντιπολίτευση η οποία, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το σύνταγμα.

    «Το νόμιμό καθεστώς στην Ουκρανία προσκρούει σε ξένες επεμβάσεις», δήλωσε ο υφυπουργών Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

    «Το ακραίο τμήμα της αντιπολίτευσης παραβιάζει προσβλητικά το σύνταγμα της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε σήμερα τον ουκρανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία για να του εκφράσει την ανησυχία του για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

    Η Καταρζίνα Πελτσίνσκα-Νάλετς, υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε στον ουκρανό πρεσβευτή ότι νιώθει «βαθιά ανησυχία» για τους νέους νόμους που ψηφίστηκαν στην Ουκρανία και οι οποίοι περιορίζουν τα δικαιώματα των διαδηλωτών, ενώ πρόσθεσε ότι η αναζωπύρωση της βίας αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να συνδέεται με αυτούς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.





















    Πηγή: iefimerida.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου