• Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

    Πώς ο ήλιος γίνεται “ασπίδα” σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια

     Ο ήλιος δεν αποτελεί μόνο άριστη πηγή ζωογόνου θερμότητας και ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά η ακτινοβολία του έχει και θεραπευτικές ιδιότητες όπως υποστηρίζει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology.

    Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο Μάρτιν Φίλις, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το ηλιακό φως μεταβάλλει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο δέρμα, ευνοώντας τη διαστολή των αγγείων και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Την αρτηριακή πίεση μειώνουν οι μικρές ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου που περνούν από το δέρμα στην κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τον μυϊκό τόνο των αγγείων.

    Με άλλα λόγια ο ήλιος προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, προλαμβάνοντας από υπέρταση, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.



    Στην κλινική έρευνα συμμετείχαν 24 εθελοντές που προσέλαβαν μια δόση υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) από λάμπες μαυρίσματος, αντίστοιχη με την έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως για 20 λεπτά.

    Σε δεύτερη φάση οι εθελοντές εκτέθηκαν μόνο στη θερμότητα της λάμπας, που αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία επίπτωση στην αρτηριακή τους πίεση.

    Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκάλεσε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τα επίπεδα των μεταβολιτών του μονοξειδίου του αζώτου στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς να επιφέρει μεταβολές στα επίπεδα της βιταμίνης D.

    Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των μεταβολών έχουν τα αποθέματα μονοξειδίου του αζώτου που υπάρχουν ήδη στα ανώτερα στρώματα του δέρματος υποστηρίζουν οι ερευνητές που διασταύρωσαν τα αποτελέσματα των μελετών τους με τις εποχικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στις περιοχές με εύκρατο κλίμα και υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας.

    Ο Δρ. Ρίτσαρντ Γουέλερ, δερματολόγος στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολίασε ότι θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η σχέση ωφέλειας/κινδύνου της έκθεσης στον ήλιο για να καθοριστεί τι είναι καλύτερο για την υγεία. Όπως υπογράμμισε, οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους θανάτους από καρκίνο του δέρματος.

    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου