• Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

    Αθανασίου: Μικρότερες ποινές για όσους επιστρέψουν τα «κλεμμένα»

     Πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ώρο το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει το «Πρώτο ΘΕΜΑ» της Κυριακής που έγραφε ότι «νομοθετικό πλαίσιο προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με γενναίες εκπτώσεις στις ποινές των καταχραστών δημοσίου χρήματος αν επιστρέψουν τις μίζες».


    Ειδικότερα, έγραφε το «Πρώτο ΘΕΜΑ» της Κυριακής: «Στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει την ηπιότερη ποινική μεταχείριση όσων επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο χρήματα που έχουν καταχραστεί, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Βασική φιλοσοφία της υπό κατάρτιση ρύθμισης είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η μετατροπή της κατηγορίας για όσους έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα από κακούργημα σε πλημμέλημα, υπό τη προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν πίσω στο Δημόσιο τα χρήματα που έχουν καταχραστεί».

    Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου θα προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όσοι επιστρέψουν (προσφέρουν) «μαύρο χρήμα», όπως είναι χρήματα που προέρχονται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαιρέσεις, απιστία, μίζες, φοροκλοπή, δωροδοκίες, απιστίες, κ.λπ., τα οποία όμως δεν έχουν δεσμευτεί ούτε έχουν κατασχεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, τότε θα τύχουν επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης, σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι από τα ελληνικά δικαστήρια. Μάλιστα, δεν έχει σημασία αν η επιστροφή των χρημάτων γίνει από Τράπεζες του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

    Παράλληλα, την ίδια ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση θα έχουν και όσοι επιστρέψουν ακίνητα και κινητές αξίες, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού.

    Με άλλα λόγια, όπως έγραφε το ΠΘ, στις περιπτώσεις επιστροφής μαύρων χρημάτων, κ.λπ., οι κατηγορίες θα μετατρέπονται από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

    Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζεται μεταξύ άλλων και η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για τα κακουργήματα των νόμων που αφορούν σε: 1) Παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, 2) παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα, 3) την προστασία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 4) τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, 5) τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, 6) τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

    Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ακόμη, ότι δικαιούχος χρηματικών απαιτήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι κατάσχονται ή δεσμεύονται ή απαγορεύεται η κίνησή τους, θα είναι (καθίσταται) αυτοδικαίως πλέον το Δημόσιο και τα επίμαχα χρηματικά ποσά θα μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του Δημόσιου που θα τηρείται σε κάθε Τράπεζα.

    protothema.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου