• Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

    Αλλαγές στον χαρακτήρα που φέρει η μητρότητα


    Η έκφραση της νέας μητέρας όταν κρατά για πρώτη φορά στην αγκαλιά το νεογέννητο μωρό της, τα λέει όλα. Είναι μία έκφραση που η γυναίκα παίρνει για πρώτη φορά στη ζωή της, η οποία σηματοδοτεί τη συνολική αλλαγή που θα υποστεί στο εξής ολόκληρη η ιδιοσυγκρασία της…

    Όποια γυναίκα κι αν ρωτήσετε θα σας απαντήσει ότι από τη στιγμή που έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, άλλαξε για πάντα. Για την ακρίβεια, έγινε καλύτερος άνθρωπος. Απέκτησε δυνάμεις που ούτε φανταζόταν ποτέ πως έχει, γέμισε αυτοπεποίθηση, έγινε πιο αισιόδοξη και άλλαξε, σε πολλά ζητήματα, τις απόψεις της για την ζωή.

    Ένστικτο

    Μία μεγάλη αλλαγή που παρατηρούν οι γυναίκες μετά το μωρό είναι το γεγονός ότι ξαφνικά αποκτούν «ένστικτο». Αν, όσο ακόμα ήσασταν έγκυος, ανησυχούσατε για το αν θα γίνετε καλή μαμά, αν θα μπορέσετε τα φέρετε όλα εις πέρας, μετά το μωρό συμβαίνουν στον οργανισμό τέτοιες νευρολογικές αλλαγές που εξασφαλίζουν ότι θα γίνετε καλή μαμά. Ο λόγος για την ορμόνη οξυτοκίνη (η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης»), η οποία απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά την διάρκεια του τοκετού αλλά και με τον θηλασμό και είναι αυτή που κάνει τη μητέρα να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες του μωρού της και όχι στις δικές της.

    Αυτοπεποίθηση

    Η απόκτηση παιδιού μπορεί, επίσης, να αυξήσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση της γυναίκας: Όταν έχει καταφέρει κάτι τόσο σπουδαίο, νιώθει πολύ πιο δυνατή και ικανή για οτιδήποτε! Δεν φοβάται πια να δοκιμάσει, π.χ. να αναλάβει μία νέα δουλειά, δεν διστάζει να μιλήσει δημόσια, να εκφράσει πιο ελεύθερα τη γνώμη της. Δημιούργησε ζωή –πώς να μην νιώθει πιο γενναία;

    Γαλήνη

    Γυναίκες που πριν αποκτήσουν μωρό ήταν πάντα υπερβολικά αγχώδεις, παραδέχονται ότι η μητρότητα τους έφερε μία πρωτόγνωρη γαλήνη. Παρόλο που ο ερχομός του μωρού μπορεί να δημιουργήσει νέες ανησυχίες, νέα επίγνωση των πιθανών κινδύνων, πιθανώς θα παρατηρήσετε ότι δεν αγχώνεστε πια τόσο πολύ για τα μικρά, καθημερινά. Η ύπαρξη του μωρού στη ζωή σας αλλάζει τις προτεραιότητες και την προοπτική των πραγμάτων. Έχοντας δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής σας, αυτόν της εγκυμοσύνης και του τοκετού, δεν υπάρχει τίποτα πια που να μην μπορείτε να διαχειριστείτε.

    Αγάπη για το σώμα σας

    Αν ανέκαθεν σας απασχολούσε η εμφάνισή σας, το σώμα, τα μαλλιά σας, χρησιμοποιήστε τον τοκετό ως ιδανική στιγμή για να αλλάξετε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την εικόνα σας. Πολλές γυναίκες αποκτούν πρωτόγνωρο σεβασμό για το σώμα τους και για το γεγονός ότι ανάθρεψε, γέννησε και τάισε ένα μωρό. Ο τοκετός κάνει τις περισσότερες γυναίκες να δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στο τι μπορεί να κάνει το σώμα τους, παρά στο πώς δείχνει.

    Αγάπη

    Παρόλο που τον πρώτο καιρό θα θέλετε να δίνετε προτεραιότητα στην σύσφιξη του δεσμού με το μωρό σας, η έξαρση των ενδορφινών στον οργανισμό είναι αρκετή ώστε να μπορέσετε να ενισχύσετε και τον δεσμό σας με τον σύντροφό σας. Έχοντας μοιραστεί μαζί του αυτές τις τόσο σπουδαίες στιγμές στην κοινή σας ζωή, αφενός θα έρθετε πιο κοντά, αφετέρου θα σας σέβεται πλέον ακόμα περισσότερο και θα νιώθει θαυμασμό για όσα μπορείτε να κάνετε. Ακόμα κι αν τα ατελείωτα ξενύχτια με το μωρό σας εξαντλήσουν και διώξουν περιστασιακά τον ρομαντισμό, πρέπει πάντα να βρίσκετε χρόνο ο ένας για τον άλλο, όχι μόνο για να συνδέεστε σωματικά, κάνοντας σεξ, αλλά και επικοινωνιακά.

    Η μαμά σας

    Όταν η γυναίκα γίνεται για πρώτη φορά μητέρα, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει σημαντικά και η σχέση της με την δική της μητέρα. Καθώς ήταν εκείνη που την έφερε στον κόσμο, με τον ίδιο τρόπο που και η ίδια απέκτησε το μωρό της, η γυναίκα νιώθει σαν να «βλέπει» τη μητέρα της πραγματικά για πρώτη φορά και να κατανοεί πράγματα που μέχρι τότε της φαινόντουσαν ανεξήγητα ή και εκνευριστικά. Η μητρότητα, λοιπόν, μπορεί να σας δώσει μία ιδανική ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με τη μητέρα σας.

    Αδελφότητα μαμάδων

    Ίσως η πιο απρόβλεπτη αλλαγή που φέρνει η μητρότητα είναι ότι δημιουργεί, από το μηδέν, έναν βαθύ πνευματικό δεσμό με άλλες μαμάδες. Έχοντας μοιραστεί κοινές εμπειρίες, αγωνίες και προβληματισμούς, οι γυναίκες που γίνονται μαμάδες γίνονται αυτόματα μέλη μιας μυστικής ομάδας ονόματι «μητρότητα», μέσα στην οποία δεν αποκλείεται να προκύψουν και πολλές φιλίες. Είναι πιθανό, τον πρώτο καιρό μετά το μωρό, να μη συναντάτε τόσο πολύ τις φίλες σας που δεν έχουν ακόμα παιδιά, αλλά να νιώθετε πιο κοντά με -ίσως όχι τόσο- φίλες που έχουν παιδιά, καθώς πλέον έχετε περισσότερα κοινά. Η γέννα είναι μία ισχυρή και προσωπική εμπειρία, την οποία μόνο εσείς και οι υπόλοιπες μαμάδες γνωρίζουν τόσο καλά. Ζήστε την όσο πιο έντονα μπορείτε.

    Πηγή: nutrimed.gr

    - See more at: http://www.tsantiri.gr/gynaika/allages-ston-charaktira-pou-ferei-i-mitrotita/#sthash.A2SK5e5J.dpuf

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου