• Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

    Οι φθηνές σαμπάνιες έχουν καλύτερη γεύση από αυτές των 500 ευρώ – Έρευνα

     Οι ειδικοί προτιμούν μια σαμπάνια των 48 ευρώ από μια σαμπάνια των 480 ευρώ, σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λονδίνου. Στο πλαίσιο πειράματος οι ερευνητές ζήτησαν από τους γευσιγνώστες να αξιολογήσουν έξι διαφορετικές σαμπάνιες και ένα κρασί, κόστους από 20 ως 480 ευρώ.


    Εκτός του ότι τα μπουκάλια ήταν καλυμμένα, ώστε να μην φαίνεται η επωνυμία των προϊόντων, οι γευσιγνώστες φόρεσαν και μαύρα γυαλιά για να μην βλέπουν το χρώμα της σαμπάνιας.

    Όπως προέκυψε, οι ειδικοί που συμμετείχαν στο πείραμα βαθμολόγησαν με υψηλότερη βαθμολογία τις σαμπάνιες των 48 ευρώ.

    Στόχος του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί αν οι ειδικοί μπορούσαν να υπολογίσουν τη σχετική αναλογία κόκκινων και λευκών σταφυλιών.

    Η συγκεκριμένη αναλογία υποτίθεται πως δίνει στη σαμπάνια και το κρασί ξεχωριστή γεύση.

    Πέραν του ότι οι γευσιγνώστες δεν κατάφεραν να υπολογίσουν με ακρίβεια την αναλογία, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτίμηση είναι ανεξάρτητη του κόστους.

    «Δεν βρήκαμε κάποια σχέση μεταξύ της τιμής και της προτίμησης των συμμετεχόντων για τη σαμπάνια», δήλωσε ο Δρ. Charles Spence επικεφαλής της μελέτης.

    Οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν πως όσοι αγοράζουν ακριβές σαμπάνιες πετούν τα χρήματά τους, ωστόσο επισημαίνουν πως συνήθως έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το ακριβότερο είναι πάντα καλύτερο.







    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου