• Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

    Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ενοχοποιείται για το 1% όλων των καρκίνων – Ελπίδες για νέες θεραπείες

     Ένα γονίδιο που πυροδοτεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο 1% των καρκινοπαθών ανακάλυψαν ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger με επικεφαλής τον Δρ. David Adams.
    Το γονίδιο ονομάζεται CUX1 και είναι η πρώτη φορά που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

    Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 7.600 καρκινοπαθείς. Όπως διαπίστωσαν, στο 1% των καρκινικών γονιδιωμάτων που μελέτησαν, συνέβαιναν μεταλλάξεις που απενεργοποιούσαν το γονίδιο CUX1, κάτι που οδηγούσε στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν απενεργοποιείται το γονίδιο CUX1, ενεργοποιείται ένα βιολογικό μονοπάτι το οποίο αυξάνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

    Το γονίδιο CUX1 μεταλλάσσεται με σχετικά χαμηλό ρυθμό, ωστόσο οι μεταλλάξεις του συμβαίνουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

    Επειδή οι προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν σε γονίδια τα οποία μεταλλάσσονται με υψηλούς ρυθμούς και σε μεμονωμένους τύπους καρκίνου, οι επιστήμονες δεν είχαν αντιληφθεί ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου.

    Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες απενεργοποίησαν το γονίδιο CUX1 σε καλλιεργημένα κύτταρα έτσι ώστε να κατανοήσουν πως η απενεργοποίηση πυροδοτεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

    Όπως διαπίστωσαν, η απενεργοποίηση του γονιδίου CUX1 εμποδίζει τη λειτουργία του βιολογικού αναστολέα PIK3IP1, κάτι που κινητοποιεί ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

    Το ένζυμο ονομάζεται PI3K και επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης καρκινικών όγκων.

    Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει επίσης δεκάδες άλλα γονίδια που μεταλλάσσονται με χαμηλούς ρυθμούς και τα οποία ενδέχεται να προωθούν την ανάπτυξη καρκίνου.

    Στόχος τους είναι να απενεργοποιήσουν αυτά τα γονίδια σε ποντίκια έτσι ώστε να κατανοήσουν πως και με ποιους μηχανισμούς η απενεργοποίηση πυροδοτεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Genetics και γεννά ελπίδες για νέες, αποτελεσματικές αντικαρκινικές θεραπείες.







    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου