• Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

    Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τους πόνους στο στήθος


     Ο πόνος στο στήθος, ίσως αποτελεί ένδειξη ισχιαιμίας του μυοκαρδίου, εξαιτίας στεφανιαίας νόσου, ωστόσο μπορεί να υποκρύπτει και κάποια άλλη πάθηση.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς οι κυριότερες αιτίες πόνου στο στήθος είναι:

    Καρδιακές παθήσεις: Η αθηρωμάτωση με στένωση των στεφανιαίων αγγείων προκαλώντας ισχαιμία στον καρδιακό μυ, προκαλεί τον πόνο στη στηθάγχη. Ο έντονος πόνος που νιώθει ο ασθενής στο έμφραγμα οφείλεται στην απόφραξη στεφανιαίων αγγείων. Στην περικαρδίτιδα, η φλεγμονή του περικαρδίου που μπορεί να συνοδεύεται και από συλλογή υγρού, προκαλεί οξύ πόνο στο στήθος

    Μυοσκελετικές παθήσεις του θώρακα, των ώμων της σπονδυλικής στήλης όπως για παράδειγμα η αρθρίτιδα του αυχένα.

    Γαστροενετερολογικές παθήσεις: Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης, το έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.

    Νευρολογικές παθήσεις: Νευραλγίες των μεσοπλεύριων νεύρων.

    Έχετε υπόψη σας ότι ο πόνος στο στήθος λόγω καρδιοπάθειας εκδηλώνεται και επιδεινώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια σωματικής προσπάθειας.

    Ωστόσο, η απουσία πόνου στο στήθος δεν σημαίνει κατ” ανάγκη και απουσία καρδιακής πάθησης, καθώς μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ισχαιμίας του μυοκαρδίου λόγω στεφανιαίας νόσου, αλλά να μην υπάρχει πόνος.

    Τέλος, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, όταν αισθανόμαστε ενοχλήσεις στο στήθος θα πρέπει να παρατηρούμε πότε εκδηλώνεται ο πόνος, καθώς και τι κάναμε πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πληροφορίες που θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό για τη σωστή διάγνωση.







    onmed.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου