• Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

    Κία, η «αφράτη» πόρνη που έγινε ηρωίδα του Μακεδονικού Αγώνα!

    Μία άγνωστη ηρωίδα του Μακεδονικού Αγώνα, η οποία αφοσιώθηκε στο ιστορικό καθήκον και πέθανε νέα και πικραμένη, ήταν η Κία, μία πόρνη από τη Θεσσαλονίκη.


    Η Κία – ή Βασιλική όπως ήταν το πραγματικό της όνομα – καταγόταν από το Μοναστήρι και στα τέλη του περασμένου αιώνα διατηρούσε οίκο ανοχής στη Θεσσαλονίκη. Κατά πώς λέγεται, ήταν μια γυναίκα πολύ όμορφη. Αφράτη, καλλίγραμμη, ροδόλευκη με λαμπερά μαλλιά. Τα ρούχα, τα κοσμήματα και τα καλλυντικά με τα οποία φρόντιζε το κορμί της, την καθιστούσαν κάτι σαν γυναίκα - μύθο της εποχής. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι οι περισσότερες πελάτες της Κίας ήταν πρόσωπα με αξιώματα και γερό πορτοφόλι. Δημιούργησε έτσι έναν σημαντικό κοινωνικό κύκλο και έφτιαξε κρίσιμες γνωριμίες. Και όταν ξεκίνησε ο Μακεδονικός Αγώνας, είχε τα πιο σημαντικά «όπλα» για να ενταχθεί σε αυτόν.

    Εκμεταλλευόμενη γνωριμίες και βέβαια… συμπάθειες, λέγεται ότι κατόρθωνε να επηρεάζει ως και αποφάσεις δικαστών υπέρ αγωνιστών, στήριζε υλικά φυλακισμένους και οργάνωνε αποδράσεις. Όπως θρυλείται, η Κία οργάνωσε την απόδραση έξι συντρόφων του Παύλου Μελά, ενώ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για τη σωτηρία του καπετάν Κώττα.

    Αφοσιωμένη καθώς ήταν στον Μακεδονικό Αγώνα, άρχισε να πολλά κοσμήματα και ρούχα, για να στηρίξει όσους πολεμούσαν. Εγκατάλειψε τη Θεσσαλονίκη και γυρνούσε στα χωριά της επαρχίας, στηρίζοντας με τη ψυχή της τον αγώνα. Μοιραία, η φήμη της στην πιάτσα του έρωτα άρχισε να ξεθωριάζει και αναγκάστηκε να κλείσει το «σπίτι» της.

    Πρόλαβε να δει τον κίνημα των Νεότουρκων κι έπειτα άνοιξε ξανά τον οίκο ανοχής. Οι μέρες δόξας, ωστόσο, είχαν περάσει. Η Κία, η άγνωστη ηρωίδα, πέθανε νέα και πικραμένη από φυματίωση.

    Φωτό: Αρχείο Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

     


    Seleo.gr News

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου