• Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

    Θρίλερ με παγιδευμένους επιστήμονες στην Ανταρκτική – Απέτυχε η επιχείρηση διάσωσης (video)

     Οι χιονοθύελλες, οι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή ορατότητα κατέστησαν αδύνατη τη διάσωση δεκάδων ερευνητών, τουριστών και μελών πληρώματος που παραμένουν εγκλωβισμένοι για περίπου μια εβδομάδα στο ρωσικό πλοίο MV Akademik Shokalskiy, το οποίο έχει παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής.

    Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Αυστραλίας, το παγοθραυστικό Aurora Australis πλησίασε το παγιδευμένο πλοίο σε απόσταση δέκα ναυτικών μιλίων, όμως αναγκάστηκε να υποχωρήσει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

    «Η ορατότητα ήταν χαμηλή λόγω των καιρικών συνθηκών και δεν ήταν ασφαλές για το Aurora Australis να συνεχίσει την επιχείρηση διάσωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας.

    Αυτή ήταν η τρίτη επιχείρηση διάσωσης. Άλλα δυο παγοθραυστικά, ένα κινέζικο και ένα γαλλικό, είχαν επιχειρήσει τις προηγούμενες ημέρες να προσεγγίσουν το σημείο, χωρίς να το καταφέρουν.

    Το πλοίο MV Akademik Shokalskiy, με 74 επιβαίνοντες, επιστήμονες τουρίστες και μέλη πληρώματος, παγιδεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου στους πάγους σε απόσταση 1.500 ναυτικών μιλίων νότια του Χόμπαρτ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου της Τασμανίας.

    Το πλοίο βρίσκεται εντός της αυστραλιανής ζώνης έρευνας και διάσωσης στην Ανταρκτική.

    Όπως γνωστοποιήθηκε οι προμήθειες του πλοίου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των επιβαινόντων για αρκετές εβδομάδες.

    Η επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική, με επικεφαλής τον Δρ. Chris Turney από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου με στόχο την επικαιροποίηση των στοιχείων που είχε καταγράψει πριν ένα αιώνα ο Αυστραλός εξερευνητής Douglas Mawson.

    Οι πάγοι, πάχους αρκετών μέτρων, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τα πλοία που διασχίζουν την Ανταρκτική, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -37 βαθμούς Κελσίου και οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

    Το 1985 ένα ερευνητικό σκάφος της Αυστραλίας είχε παγιδευτεί για 48 ημέρες στους πάγους, ενώ το 2010 παγοθραυστικά επιστρατεύτηκαν για τη διάσωση 1.000 ανθρώπων από πλοίο παγιδευμένο στους πάγους της Βαλτικής Θάλασσας, ανοιχτά των ακτών της Σουηδίας.

    Δείτε στο video την επιχείρηση διάσωσης του παγοθραυστικού Aurora Australis


    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου