• Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

    "Χτυπά" και την Κρήτη το πρώτο κύμα απολύσεων για το 2014 - Οργή και αντιδράσεις

     Στη λίστα των 17 δήμων που βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους φιγουράρει και ο δήμος Γόρτυνας όπου στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις, αλλά και οι απολύσεις υπαλλήλων. Tα σχετικά οικονομικά στοιχεία προέρχονται από το Παρατηρητήριο για την Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.


    Δήμος Γόρτυνας

    "Δεν θα δεχτούμε μετακινήσεις ή απολύσεις προσωπικού" ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ Κρήτης και σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα. "Καλό θα ήταν η πολιτεία να δίνει λύσεις σε προβλήματα και όχι να δημιουργεί νέα" σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρησης της πολιτείας και σημειώνοντας ο δήμος Γόρτυνας αποτελεί έναν από τους αδικημένους δήμους της Επικράτειας καθώς η κρατική χρηματοδότηση έρχεται με το ... σταγονόμετρο.

    Όπως τόνισε ο ίδιος οι ανάγκες του δήμου είναι τεράστιες με την δημοτική αρχή να προσπαθεί με τα πενιχρά έσοδα να καλύπτει μισθώσεις και μισθοδοσίες προσωπικού. "Τα έσοδα του δήμου μας ετησίως δεν ξεπερνούν τα 1, 160 εκ την ώρα που τουριστικοί δήμοι έχουν έσοδα της τάξης των 9 και 10 εκατομμυρίων. Αυτά πρέπει να τα δει η πολιτεία και να σκύψει πάνω από τους δήμους που έχουν ανάγκη και όχι να τους εξωθεί σε αδιέξοδο" σημείωσε ο κ. Σχοιναράκης σημειώνοντας ότι το έλλειμμα του δήμου από 15 εκ ευρώ έχει μειωθεί στα 9 εκατομμύρια ευρώ την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα χίλια δυο άλλα ζητήματα. Τέλος όπως σημείωσε ο ίδιος ο δήμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει προσωπικό την ώρα που έχει έλλειψη. "Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα" τόνισε.

    Οι απολύσεις

    Οι απολύσεις προσωπικού θα προσμετρηθούν στις 11.400 υποχρεωτικές απομακρύνσεις από το Δημόσιο που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2014. Υπολογίζεται ότι οι 17 δήμοι διατηρούν 18 δημοτικές επιχειρήσεις εκ των οποίων το 60% αφορούν κοινωφελείς εταιρείες των δήμων που διέπονται από ειδικό καθεστώς, λόγω «Καλλικράτη».

    Τη σχετική λίστα των δήμων αυτών παρουσιάζει το Έθνος της Τρίτης. Πρώτος στη λίστα ο δήμος Καλαμαριάς του οποίου τα έξοδα υπερβαίνουν κατά 83% τα έσοδα του 2013. Ακολουθεί ο δήμος Περάματος (71% υπέρβαση), ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος με υπέρβαση κατά 19 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θάσου, ο δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, οι δήμοι Φυλής και Κορυδαλλού, ο δήμος Γορτύνας στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι δήμοι Κοζάνης και Σκιάθου. Στη λίστα που παρουσιάζει η εφημερίδα είναι ακόμα ο δήμος Αχαρνών, Αμαρουσίου, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέλλης, Περάματος, Πύλης Τρικάλων, Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου.

    cretalive.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου