• Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

    Εγκεφαλικό στα 24; Κι όμως συμβαίνει! Η ιστορία της Sarah

    Στην ηλικία των 25 (και των 30 μην σου πω) το τελευταίο πράγμα που φοβάσαι μην σου τύχει είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάτι το νεαρό της ηλικίας και η άγνοια, αρκούν για να σε απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από τέτοιου είδους σκέψεις. Στο ίδιο στρατόπεδο βρισκόμουν κι εγώ, μέχρι που διάβασα ένα άρθρο με τίτλο «Έπαθα ένα μίνι – εγκεφαλικό στα 24″.

    Η Sarah Silverman, φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, δεν γνώριζε καν τι σημαίνει “μίνι εγκεφαλικό” μέχρι που το έπαθε. Τη μία στιγμή ήταν στην κουζίνα της και μαγείρευε και την άλλη βρέθηκε να έχει θολή όραση, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, γόνατα που τρέμουν και μούδιασμα στο αριστερό χέρι και πόδι. Η Sarah θυμήθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες δούλευε και διάβαζε είκοσι ώρες συνεχόμενες και δεν κοιμόταν παραπάνω από τέσσερις κάθε βράδυ, αποδίδοντας έτσι τα ανησυχητικά σημάδια στην κούρασή της. Δεδομένου ότι έμενε μόνη της και δεν ήξερε καν που βρισκόταν το τηλέφωνό της, η Sarah κατόρθωσε με δυσκολία να φτάσει μέχρι τον καναπέ και να αποκοιμηθεί, έχοντας στο μυαλό της ότι την επόμενη ημέρα την περίμενε αρκετή δουλειά. Το επόμενο πρωί, τα συμπτώματα όχι μόνο δεν είχαν υποχωρήσει, αλλά έδειχναν να επιμένουν, κάτι που την ώθησε να τηλεφωνήσει στο γιατρό της.

    Στα λόγια του γιατρού της «Πρέπει να πας στα επείγοντα. Φαίνεται να πέρασες ένα μίνι – εγκεφαλικό», η Sarah γέλασε. Ωστόσο, αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο για παν ενδεχόμενο. Τα νέα ήταν σοκαριστικά, αφού η 24άχρονη είχε όντως περάσει ένα μίνι – εγκεφαλικό, κάτι που όπως φάνηκε είναι πιθανό να συμβεί σε κάθε ηλικία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο, όπως είναι ο ιατρικός όρος για το μίνι – εγκεφαλικό, λειτουργεί περισσότερο σαν μία “προειδοποίηση” που πρέπει να πάρει κανείς πολύ σοβαρά. Είναι πολύ πιθανό όμως να αποτελεί πρόδρομο ενός κανονικού εγκεφαλικού λίγες εβδομάδες ή και μήνες μετά την εμφάνισή του.

    Δεδομένου ότι η Sarah δεν πήγε στο νοσοκομείο το ίδιο βράδυ, οι γιατροί δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα ακριβή αίτια. Παρόλο που η κοπέλα δεν έκανε καταχρήσεις ούτε είχε υψηλή πίεση ή χοληστερόλη, είχε ιστορικό με καρδιακά προβλήματα (φύσημα και ταχυκαρδία). Η έλλειψη ύπνου όμως αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα, ο οποίος σε συνδυασμό με το υπερβολικό στρες, την φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και την έλλειψη τακτικής άσκησης, στάθηκαν αρκετά για να οδηγήσουν σε ένα Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο. Αν και δεν δόθηκε φαρμακευτική αγωγή στην Sarah, οι γιατροί της συνέστησαν να χαλαρώσει τους ρυθμούς της και να βρει χρόνο για τον εαυτό της.

    Η Sarah πίστευε ότι επειδή ήταν νέα, ήταν και υγιής. Υπήρξε χορεύτρια για σχεδόν είκοσι χρόνια και γυμναζόταν τακτικά. Στη συνέχεια όμως έγινε φοιτήτρια και αντικατέστησε τη γυμναστική και τα υγιεινά γεύματα με την έλλειψη ύπνου και χρόνου για τον εαυτό της. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι σαν θεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχολογίας στο νοσοκομείο, η Sarah συμβούλευε πάντα τους ασθενείς της να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους. Κάτι που η ίδια είχε σταματήσει να κάνει. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: μην παίρνεις την υγεία σου ως δεδομένο και αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου.



    joytv.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου