• Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

    H πυρηνική ενέργεια αποτελεί λύση για την κλιματική αλλαγή;

     Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν τη δυνατότητα να παράξουν επαρκή ποσότητα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύψει τις ανάγκες μας στο άμεσο μέλλον ισχυρίζεται ο πρώην επικεφαλής κλιματολόγος της NASA, Τζέιμς Χάνσεν.

    Μιλώντας σε “περιβαλλοντικούς” δημοσιογράφους στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα ο Χάνσεν παρουσίασε την τελευταία μελέτη του.

    “Η άποψη ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μας “σώσουν” από τα ορυκτά καύσιμα σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, είναι σχεδόν σαν να πιστεύουμε στο Λαγουδάκι του Πάσχα”, γράφει ο Hansen, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε την έρευνά του με το δυσοίωνο τίτλο “Αξιολογώντας την Επικίνδυνη Αλλαγή του Κλίματος: Απαιτείται Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα για να Προστατευτούν οι Νέοι, οι Επόμενες Γενιές και η Φύση”.

    Ο Αμερικανός επιστήμονας πιστεύει ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι επαρκείς για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η -προκλητική κατά πολλούς- αντιπρότασή του είναι να κατασκευαστεί μια νέα γενιά σύγχρονων πυρηνικών εργοστασίων.

    Ο ισχυρισμός του είναι αμφιλεγόμενος για τους εξής λόγους:

    Πρώτον, το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων που παράγουν τα πυρηνικά εργοστάσια παραμένει άλυτο.

    Δεύτερον, υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την πιθανή χρήση πλουτωνίου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, λόγω αυξημένων τρομοκρατικών απειλών παγκοσμίως.

    Τρίτον, σε έναν κόσμο μετά τη Φουκουσίμα, είναι αμφίβολο κατά πόσο τα πυρηνικά εργοστάσια μπορούν να χτιστούν με ασφαλή τρόπο σε μεγάλα αστικά κέντρα ή σε περιοχές “επιρρεπείς” σε σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές χωρίς να αποτελέσουν απειλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

    Από την πλευρά του, ο Hansen θεωρεί ότι παρά την πιθανότητα τραγικών δυστυχημάτων, η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας παραμένει πολύ λιγότερο επιβλαβής από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Οι τελευταίες όχι μόνο συμβάλλουν δραστικά στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, αλλά κατά τον ίδιο, διασπείρουν μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ και εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο να χάνουν τη ζωή τους από πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις.

    Ο προβληματισμός που επικρατεί στις ΗΠΑ απέναντι στην πρόταση του Hansen, ωστόσο, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικού, αλλά και οικονομικού χαρακτήρα, καθώς τα καινούρια πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι επικερδή. Κανένα δεν έχει χτιστεί στη χώρα από το 1974 και εντεύθεν, ενώ πολλά παλιά κλείνουν.

    Η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας αυτή τη στιγμή ανθεί μόνο σε τρεις χώρες-όπου το κράτος επιδοτεί σημαντικά την ανάπτυξη της- τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα. Για την τελευταία, ο αμερικανός κλιματολόγος πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να τη βοηθήσουν και να συνεργαστούν μαζί της σε θέματα πυρηνικής ενέργειας και τεχνολογίας.

    Διαφορετικά, υποστηρίζει ο Hansen, η Κίνα θα το κάνει μόνη της με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να συμβεί με πιο αργούς ρυθμούς και να συνοδευτεί με περισσότερη κατανάλωση άνθρακα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Hansen προβλέπει ότι η Κίνα ”θα γίνει ηγέτης στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας”. “Κρίμα που δεν θα είναι οι ΗΠΑ στη θέση της”, προσθέτει.

    Ο Χάνσεν μπορεί να πείθει κάποιους περιβαλλοντολόγους ότι τα “πράσινα” πυρηνικά ίσως σώσουν τον κόσμο. Ωστόσο, δύσκολα θα πείσει τους Αμερικάνους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα τους αποφέρουν χρήματα.

    Κι αυτό διότι η πυρηνική ενέργεια όπου έχει πετύχει την παραγωγή φθηνού σχετικά ηλεκτρισμού, όπως στη Γαλλία, βασίζεται σε έναν κεντρικό σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής και όχι στη διαμόρφωση του κόστους από την ίδια την αγορά.

    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου