• Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

    Ξανά στο μικροσκόπιο της Τρόικας τα φαρμακεία

    Αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στο καθεστώς με το οποίο λειτουργούν τα φαρμακεία στη χώρα μας εμφανίζονται οι ελεγκτές

    Μετά τις αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και τη δρομολογημένη ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, φαίνεται ότι ήρθε και η ώρα των φαρμακείων.

    Να μειωθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, να επανεξεταστούν τα πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας και τέλος να απελευθερωθεί η διάθεση αλλά και η τιμολόγηση των βιταμινών και των υπόλοιπων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζητά σύμφωνα με το Capital η Τρόικα, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στο καθεστώς με το οποίο λειτουργούν τα φαρμακεία στη χώρα μας.

    Μάλιστα παρεμβάσεις αναμένονται και στο ωράριο των φαρμακείων, με πλήρη διεύρυνσή του, χωρίς περιορισμούς.

    Βασικό επιχείρημα της Τρόικας είναι ότι δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο και διαπιστώνει πως ο αριθμός των φαρμακείων είναι διπλάσιος από αυτόν που «δικαιολογεί» ο πληθυσμός σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital η μεγάλη μάχη θα δοθεί σχετικά με την απελευθέρωση της τιμής και της διάθεσης των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Tρόικας τους τελευταίους μήνες.

    Nα σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελεγκτές θίγουν το θέμα της λειτουργία των φαρμακείων, ζητώντας να ανοίξει το επάγγελμα προς όφελος του ανταγωνισμού. Η συζήτηση για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών έχει ανοίξει ήδη από πέρσι, με την Τρόικα να ζητά περαιτέρω μείωση κατά 5%.


    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου