• Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

    Η έλλειψη ύπνου έχει όμοια αποτελέσματα με τη διάσειση

     Νέα μελέτη αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τα σημαντικά οφέλη του ύπνου. Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μόλις ένα βράδυ χωρίς ύπνο προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο όμοιες με αυτές που προκαλεί ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίαζαν αύξηση σε χημικές ουσίες που κανονικά υποδεικνύουν εγκεφαλική βλάβη.

    Ο καθηγητής Κρίστιαν Μπένεντικτ από το Πανεπιστήμιο δήλωσε πως οι χημικές ουσίες NSE και S-100B αποτελούν δύο βιολογικούς δείκτες για την ύπαρξη εγκεφαλικής βλάβης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση διάσεισης.

    «Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που δεν είχαν κοιμηθεί παρουσίαζαν αυξημένους δείκτες των χημικών ουσιών στο αίμα τους. Τα επίπεδα βέβαια δεν ήταν τόσο υψηλά όσο στην περίπτωση τραυματισμού, όμως ήταν αρκετά υψηλά.»

    Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος απορρίπτει τις τοξικές ουσίες. Το NSE και το S-100B αυξάνονται όταν οι τοξικές ουσίες παραμένουν στον οργανισμό.

    Ο καθηγητής δήλωσε πως η νέα μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα που έχουν υποδείξει την άμεση σχέση μεταξύ του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της έλλειψης ύπνου.

    Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Sleep και υποδεικνύει τη σημασία του ύπνου στην καλή υγεία του εγκεφάλου.

    onmed.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου