• Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

    Η λύση στην υπογονιμότητα: Το ρομποτικό... σπέρμα είναι γεγονός

    Οι ερευνητές κατάφεραν να εγκλωβίσουν κύτταρα του σπέρματος σε μεταλλικούς νανοσωλήνες και να τα κατευθύνουν με τη βοήθεια ειδικού μαγνήτη

    Ρομποτικό... σπέρμα δημιούργησαν Γερμανοί επιστήμονες σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

    Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Independent», ερευνητές στο Ινστιτούτο Νανοεπιστημών στη Δρέσδη της Γερμανίας ανακοίνωσαν πως το ρομποτικό σπέρμα βασίζεται στην τεχνική «biobots», δηλαδή των βιολογικών ρομπότ.

    Ο ρόλος του βιολογικού ρομπότ, το οποίο στην ουσία κινείται με την βοήθεια των σπερματοζωαρίων, είναι ο ακόλουθος: μπορεί να εγκλωβίσει ένα σπερματοζωάριο μέσα σε έναν μεταλλικό νανοσωλήνα και εν συνεχεία οι επιστήμονες, με τη βοήθεια μαγνητών, μπορούν να το κατευθύνουν. Το βιολογικό ρομπότ, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι στην ουσία ένα βακτήριο ή κύτταρο το οποίο έχει προγραμματιστεί να συμπεριφέρεται με έναν ορισμένο τρόπο και στόχος του είναι να βοηθήσει όσους έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ομάδα από το Ινστιτούτο Νανοεπιστημών στη Δρέσδη της Γερμανίας, με επικεφαλής τον Ολιβερ Σμιτ, δημιούργησε μαγνητικούς νανοσωλήνες τους οποίους τοποθέτησε σε υγρό που περιείχε σπέρμα ταύρου. Οι σωλήνες μπορούσαν να περιστραφούν με τη χρήση μαγνητικών πεδίων. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να εγκλωβίσουν κύτταρα του σπέρματος σε μεταλλικούς νανοσωλήνες και να τα κατευθύνουν με τη βοήθεια ειδικού μαγνήτη.

    Η ουρά του σπερματοζωαρίου που προεξέχει από το άκρο του σωλήνα, το βοηθά ώστε να κινείται το βιορομπότ σαν προπέλα.

    Πάντως, η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ερευνητές ήταν η προσαρμογή του μεγέθους του νανοσωλήνα ώστε η διάμετρός του να είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από την κεφαλή του κυττάρου.

    Παράλληλα όμως, το μέγεθος του νανοσωλήνα έπρεπε να διευκολύνει την κίνηση της ουράς των σπερματοζωαρίων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου