• Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

    Ο παρανοϊκά λεπτουργημένος κόσμος του Kris Kuksi

    Θεότητες μπλέκονται με θνητούς και μύθους σε χαοτικές αναπαραστάσεις 
    Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1973 στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι και μεγάλωσε στο Κάνσας, με την σκληρά εργαζόμενη μητέρα του και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, αλλά στη σκιά ενός απόντος πατέρα. Από μικρός ανέπτυξε μια εσωστρέφεια η οποία όμως ερχόταν σε αντιπαράθεση με την καλπάζουσα φαντασία του και τη ροπή του προς κάθε τι εκκεντρικό, απόκοσμο και δημιουργικό.
    Ο Κris Kuksi ήταν από τότε σχεδόν καταδικασμένος να ασχοληθεί με τη τέχνη και αυτό δε θα μπορούσε να γίνει παρά με ένα μη συμβατικό τρόπο. 








    Τα μνημειακά γλυπτά του φλερτάρουν ανοιχτά με το γκροτέσκο και το μακάβριο και δημιουργούν γέφυρες ανάμεσα σε κόσμους φανταστικούς, ιστορικά επεισόδια, δράματα θνητών, μυθολογικούς ήρωες και φιγούρες που είναι γνώριμες αλλά εγκιβωτίζονται σε απροσδόκητες "συνομιλίες".




    Ο Kris Kuksi έχει κατακτήσει την παγκόσμια αναγνώριση μέσω των συλλογών του και της σχολαστικά ενορχηστρωμένης τεχνικής του. Μέσα από μια διαδικασία που απαιτεί αμέτρητες ώρες, συλλέγει και διαχειρίζεται χιλιάδες επιμέρους κομμάτια τα οποία σταδιακά αρχίζουν να αποκτούν συνοχή και να αλληλοσυμπληρώνονται, προκειμένου να πλαισιώσουν τον πρωταγωνιστή του κάθε του έργου.



    O φαινομενικά εύθραυστος, αλλά συνάμα τόσο σκληρός και συχνά βίαιος κόσμος του, απαρτίζεται από φιγούρες παιχνιδιών, μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα, μαρμάρινες προτομές και μικροαντικείμενα που επιδέχονται δεξιοτεχνική επεξεργασία



    Τα ανθρώπινα πάθη, οι θρησκευτικές και πολιτικές αναφορές, το καλό και το κακό, μπερδεύονται με το φως και το σκοτάδι και αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση με τη πρώτη ματιά.



    Ο σκηνοθέτης και μεγάλος θαυμαστής του Kuksi, Guillermo del Toro έχει χαρακτηριστικά πει για τον ίδιο: "O Kuksi είναι ένας μεταμοντέρνος μάστορας του ροκοκό που σκηνοθετεί μανιωδώς χαρακτήρες με αρχιτεκτονική σε ασύμμετρες συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από μια εξαιρετική δραματική αίσθηση. Αντί για πέτρες και κοχύλια χρησιμοποιεί πλαστικά στρατιωτάκια που ουρλιάζουν, πολεμικές μηχανές, συντρίμμια και πανύψηλα κωδωνοστάσια που δημιουργούν το φανταστικό του κόσμο. Αυτό που δημιουργεί είναι ένας βωμός και ένα μαυσωλείο του πνεύματός μας που ασφυκτιά.




    Το έργο του έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία και έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 100 εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο , συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Πινακοθήκης του Σμιθσόνιαν.




     Πηγή: www.lifo.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου