• Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

    Φωτοβολταϊκά: τα έργα-μαμούθ του 2013

     Το περασμένο έτος, παρά τις αναταράξεις που καταγράφηκαν διεθνώς στον κλάδο των φωτοβολταϊκών ολοκληρώθηκε μια σειρά πολύ μεγάλων έργων (ισχύος άνω των 10 Μεγαβάτ), οροσήμων για την ηλιακή ενέργεια.

    Πρωταγωνιστές στην εγκατάσταση νέων μεγάλων έργων ήταν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ την εμφάνισή τους στο χάρτη έκαναν και νέοι παίκτες όπως η Ιαπωνία, αλλά και απρόσμενες αγορές όπως η Αιθιοπία, η Ουγκάντα και το Ουζμπεκιστάν.

    Ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί πλήρη στοιχεία για τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα παγκοσμίως. Τo pv-tech συγκέντρωσε όμως στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά έργα-μαμούθ στις μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας του κόσμου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα και τα παρουσιάζει.

    ΗΠΑ: California Valley Solar Ranch, 250MW

    Μπορεί το ηλιοθερμικό πάρκο Abengoa ισχύος 280 Μεγαβάτ να συγκέντρωσε μαζί με τις ακτίνες του ηλίου και το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο ήταν το California Valley Solar Ranch ισχύος 250 Μεγαβάτ.

    Τα 22 Μεγαβάτ είχαν ήδη συνδεθεί στα τέλη του 2012, ωστόσο τα υπόλοιπα 228MW που συνδέθηκαν το 2013 το καθιστούν ως το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ σύμφωνα με την ένωση των ηλιακών εταιρειών της χώρας (SEIA). Το έργο κατασκεύασε η SunPower με προϋπολογισμό 1,6 δισ. δολάρια.

    Το 2013 διπλασιάστηκε η ισχύς των μεγάλων έργων στις ΗΠΑ, τάση που θα συνεχιστεί και το 2014.

    Ινδία: Neemuch, 151MW

    Παρότι η νέα ηλιακή ισχύς στην Ινδία δεν ξεπέρασε το ένα Γιγαβάτ (εγκαταστάθηκαν 900 MW), ξεχώρισε το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 151MWp της Welspun στην περιοχή Neemuch της Πολιτείας Μαντία Πραντές στην κεντρική Ινδία.

    Στη χώρα “τρέχει” το πρόγραμμα της “Εθνικής Ηλιακής Αποστολής” (Jawaharlal Nehru National Solar Mission) με 750ΜW ήδη δρομολογημένα στο πλαίσιο του πρώτου γύρου δημοπρατήσεων της δεύτερης φάσης του προγράμματος.

    Γερμανία: Templin, 128MWp

    Τον περασμένο Απρίλιο, η Belectric ολοκλήρωσε την κατασκευή της μεγαλύτερης φωτοβολταϊκής συστοιχίας της χώρας για το 2013, ισχύος 128 Μεγαβάτ, σε ένα παροπλισμένο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Τέμπλιν.

    Ο φωτοβολταϊκός σταθμός του Τέμπλιν είναι ένα από τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά πάρκα που συνδυάζει 1,5 εκατομμύριο εύκαμπτες φωτοβολταϊκές κυψέλες (thin-film) της First Solar με την τεχνολογία αιχμής της Belectric στη διαχείριση ενέργειας.

    Ενδέχεται όμως να αποτελέσει ένα από τα τελευταία μεγάλα πάρκα στη χώρα καθώς η ένωση φωτοβολταϊκών εταιρειών της χώρας (BSW Solar) προειδοποίησε το Δεκέμβριο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τις επιδοτήσεις στα μεγάλα φωτοβολταϊκά θα εξουδετερώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πράγματι δεν έχουν προγραμματιστεί μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα στη Γερμανία για το 2014.

    Κίνα: Jiayuguan, 100,3 MW

    Στην Κίνα, τα μεγάλα έργα έχουν γίνει συνήθεια. Αυτή τη στιγμή η Κίνα μετρά 168 έργα άνω των 10 Μεγαβάτ συνολικής ισχύος άνω των 4 Γιγαβάτ. Από αυτά ξεχωρίζει το πάρκο Jiayuguan ισχύος 100, 3 Μεγαβάτ που καλύπτει μια έκταση 2,6 τετρ. χλμ στην επαρχία Τζιανζού. Το έργο ανήκει στην Goldpoly και κατασκευάστηκε από την Zhongli Talesun.
    Ιαπωνία: Kagoshima Nanatsujima Mega Solar Power Plant, 70MW

    Το έργο συνδέθηκε με το δίκτυο το Νοέμβριο και χαρακτηρίζεται για το φουτουριστικό του σχεδιασμό. Βρίσκεται στη νότια νήσο Κιούσου και φιλοξενεί ένα διώροφο κέντρο επισκεπτών και παρατηρητήριο.

    Τα πάνελ προμήθευσε η ιαπωνική Kyocera. Στην Ιαπωνία τα μεγάλα έργα αναπτύσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς ωστόσο η αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών έχει εκτοξευτεί.

    Ελλάδα: Sky Solar, 70MW

    Το 2013, η σωρευτική εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας ξεπέρασε τα 2,5 Γιγαβάτ ως αποτέλεσμα των γενναιόδωρων εγγυημένων τιμών που μοίραζε μέχρι πρότινος η πολιτική ηγεσία στους παραγωγούς.

    Ωστόσο, παρά τις δραστικές περικοπές στις εγγυημένες τιμές, η κινεζική Sky Solar έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος περί τα 75 Μεγαβάτ σε όλη τη χώρα με συμβασιοποιημένη ταρίφα από 0,29 έως 0,44 Ευρώ ανά Κιλοβατώρα ενέργειας.

    Βρετανία: Wymeswold Airfield, 33MW

    Ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φιλοξενεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Βρετανίας ισχύος 33 Μεγαβάτ.

    Το έργο συνάντησε πολλές τεχνικές δυσκολίες, κυρίως στη σύνδεσή του με το κεντρικό δίκτυο και ολοκληρώθηκε εν μέσω πολιτικών ανακατατάξεων σε επτά εβδομάδες μόλις από τη Lark Energy προτού πωληθεί έναντι τιμήματος 43,7 εκατ. λιρών στον θεσμικό επενδυτή Foresight Solar Fund.

    Γαλλία: Verrerie, 24MW

    Η γαλλική Ριβιέρα εκτός από τουριστικός παράδεισος φιλοξενεί και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που ολοκληρώθηκε στο “Εξάγωνο” το 2013.

    Το έργο ισχύος 24 Μεγαβάτ στη Verrerie ενσωματώνει διάφορα στοιχεία για την προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι βοσκότοπος για πρόβατα, λιβάδια αγριολούλουδων προσελκύουν τις μέλισσες της περιοχής και μετά της λήξη της λειτουργίας του πάρκου προβλέπεται η πλήρης αποκατάσταση της περιοχής στην πρότερη κατάσταση.

    Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2013 η γαλλική κυβέρνηση θέσπισε αναδρομικές μειώσεις 20% στις εγγυημένες τιμές έργων ισχύος από 100 Κιλοβάτ ως 12 Μεγαβάτ που συνδέθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2012.

    Ιταλία: Borgo San Lazzaro, 13MW

    Η Ιταλία είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άρχισαν να αποσύρουν τις ενισχύσεις προς τα φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο χάραξης νέας ενεργειακής στρατηγικής. Λίγο προτού ισχύσουν οι αλλαγές η Enel Green Power ολοκλήρωσε το έργο Borgo San Lazzaro ισχύος 13MW στην επαρχία Σαλέρνο.

    Το πάρκο που εκτείνεται σε έκταση 190 εκταρίων ιδιοκτησίας του ιταλικού υπουργείου Αμύνης βασίζεται σε εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία της 3Sun και μαζί με το παρακείμενο Spinetto ισχύος 8 Μεγαβάτ θα παράγει 30 εκατ. Κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως.

    Αυστραλία: Mildura Solar Demonstration Facility, 1.5MW (CPV)

    Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πρότζεκτ στην Αυστραλία είναι το συγκεντρωτικό φωτοβολταϊκό ισχύος 1,5 Μεγαβάτ στην Μιλντούρα της Βικτώρια με προοπτική να φτάσει 100 Μεγαβάτ.

    Παρότι η ηλιακή ενέργεια γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Αυστραλία καθιστώντας της μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κλάδου παγκοσμίως, η συντριπτική πλειονότητα της νέας ισχύος αφορά σε φωτοβολταϊκά σε στέγες.

    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου