• Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

    Η κυματική ενέργεια στην ευρωπαϊκή ατζέντα – Οι επικρατέστερες τεχνολογίες

     Τα σχέδια ανάπτυξης της ωκεάνιας ή κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα η Κομισιόν.

    Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ως το 2016 και να διοργανωθεί ένα ενεργειακό φόρουμ για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του EurActiv το επικείμενο Ocean Energy Forum σκοπό θα έχει την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, από “εχθρικό” επενδυτικό περιβάλλον έως συντήρηση των εγκαταστάσεων υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

    “Η βελτίωση της αξιοπιστίας, λειτουργικότητας, σταθερότητας και οικονομικής απόδοσης της κυματικής ενέργειας αποτελεί βασικό στόχο” αναφέρει η Κομισιόν, με την έκθεση να εστιάζει στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης που προσφέρει αυτή η πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στη “θαλάσσια οικονομία”, έναν τομέα προτεραιότητας όπως τον έθεσε η ελληνική προεδρία της Ένωσης.

    Συνοδευτικό έγγραφο αξιολόγησης της μελέτης κάνει λόγο για δυνατότητα δημιουργίας 40.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο της κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη ως το 2035 με απώτερο στόχο για εγκατάσταση ισχύος 100 Γιγαβάτ ως το 2050.

    Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας το 2010 είχε υπολογίσει την εκμεταλλεύσιμη ισχύ κυματικής ενέργειας παγκοσμίως στα 100 Γιγαβάτ.

    Το βρετανικό Carbon Trust έχει εκτιμήσει το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς στα 535 δισ. Ευρώ από το 2010 ως το 2050.

    Η έλλειψη επαρκών συνδέσεων με τα κεντρικά δίκτυα, αλλά και κατάλληλων εφοδιαστικών αλυσίδων είναι θέματα που έχουν καθυστερήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

    Αυτή τη στιγμή λειτουργούν εγκαταστάσεις κυματικής ενέργειας ισχύος μόλις 10 Μεγαβάτ στην Ευρώπη. Ρόλος του επικείμενου φόρουμ είναι η μετάβαση από τη φάση του πρωτοτύπου σε εκείνη της εμπορικής και οικονομικής εκμετάλλευσης.

    Το σχεδιαζόμενο φόρουμ θα φέρει κοντά εταιρείες του κλάδου, διπλωμάτες, τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ανάπτυξης της τεχνολογίας.

    Σε συνδυασμό με τον οδικό χάρτη που θα σχεδιαστεί ως το 2016 θα τεθούν σαφείς στόχοι και χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης του κλάδου.

    Σε δεύτερη φάση (2017-2020) προβλέπεται η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κλαδικής Πρωτοβουλίας με αποστολή την ενεργοποίηση επενδύσεων μέσω συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι μόνο ο δεύτερος που επενδύει αυτή την περίοδο στην τεχνολογία.

    Ο διευθυντής πολιτικής της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ Ένωσης Κυματικής Ενέργειας, Ρεμύ Γκρυέ, χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την έκθεση, καθώς μόνο σε δύο περιπτώσεις κατά το παρελθόν η Κομισιόν έχει καταθέσει σχετική επικοινωνία για μεμονωμένη τεχνολογία ΑΠΕ: το 2004 για τη βιομάζα και το 2008 για τα αιολικά.

    Στην έκθεση της ΕΕ αναφέρεται ότι η κυματική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στη μερική απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα και στην ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.

    —Τεχνολογίες κυματικής ενέργειας

    Την ενέργεια των ωκεανών εκμεταλλεύονται οι παρακάτω τεχνολογίες: παλιρροϊκή ενέργεια, ενέργεια ώσμωσης και θερμική ενέργεια των ωκεανών.

    Εγγύτερα στην εμπορική εκμετάλλευση είναι η τεχνολογία της παλιρροϊκής ενέργειας που βασίζεται στην ενεργειακή εκμετάλλευση των παλιρροϊκών κυμάτων.

    Η τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας των ωκεανών (OTEC) μπορεί να αποτελέσει μια άριστη πηγή καθαρής ενέργειας σε περιοχές όπου η διαφορά θερμοκρασίας των υδάτων ανάμεσα στα μεγάλα βάθη και την επιφάνεια ξεπερνά τους 200 βαθμούς Κελσίου.

    Το θερμότερο νερό μετατρέπει ένα υγρό με χαμηλό σημείο βρασμού σε ατμό, ο οποίος κινεί μια ηλεκτρογεννήτρια.

    Ο ατμός επανασυμπιέζεται με τη χρήση του ψυχρού νερού από τα βάθη του ωκεανού και ο κύκλος της ενέργειας συνεχίζεται.

    Η διαφορά θερμοκρασίας αποκλείει την εφαρμογή της τεχνολογίας OTEC σε τροπικά ύδατα και γύρω από τη γραμμή του Ισημερινού. Παρόλα αυτά μπορεί να υλοποιηθεί σε περισσότερες από 100 χώρες με δυνητική ισχύ της τάξης των 150 Γιγαβάτ και μάλιστα σε περιοχές με ισχνές πηγές ενέργειας.

    Τα κόστη ανάπτυξης σε μεγάλη κλίμακα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν καθότι εξαρτώνται από τα μεγάλα βάθη εγκατάστασης του εξοπλισμού, το χαμηλό βαθμό μετατροπής σε ενέργεια, και τις θερμοκρασιακές διαφορές.

    Η ωσμωτική ενέργεια (ή κλίση αλατότητας, δηλαδή η τεχνολογία που εκμεταλλεύεται τις διαφορές ωσμωτικής πίεσης μεταξύ του αλμυρού και γλυκού νερού) βασίζεται είτε στην εκμετάλλευση της διαδικασίας ωσμωτικής πίεσης είτε στην έγχυση γλυκού νερού μέσω μιας γεννήτριας βυθισμένης σε θαλασσινό νερό.

    Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο περιλαμβάνουν τις Alstom, E-on, DCNS, EDF και Scottish Development International.

    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου