• Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

    ΣΟΚΟΛΑΤΑ , ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!

    Το «Theobroma cacao», ή κοινώς κακαόδεντρο, του οποίου το σημαντικότερο παράγωγο, η σοκολάτα, μας «απογειώνει», αποτελεί στις μέρες μας το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο πιο δημοφιλές στους άνδρες.





     

    Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική αλλά και θεϊκή και για τον λόγο αυτό ονομάζεται και «τροφή των θεών».

    Ήταν το 600 μ.Χ. όταν οι Μάγια μετακόμισαν από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό φέρνοντας μαζί τους και τα μυστικά της καλλιέργειας του κακάο. Η καλλιέργεια εξαπλώθηκε σε όλη την Κεντρική Αμερική και το φυτό του κακάο απέκτησε τέτοια αξία ώστε όλες οι οικονομικές συναλαγές γίνονταν με τους σπόρους του φυτού. Αργότερα οι Ισπανοί, αν και δεν συνειδητοποίησαν από την αρχή τα οφέλη του κακάο, το μεταφέρουν στη χώρα τους και το κακάο συνεχίζει το γευστικό ταξίδι του και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Είδη σοκολάτας

    • Κουβερτούρα : Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό του κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.

    • Μαύρη σοκολάτα : φτιάχνεται από βούτυρο -κακάο, ζάχαρη και κακαόμαζα. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

    • Σοκολάτα γάλακτος : γίνεται από κακάο, βούτυρο κακάου, ζάχαρη και συμπυκνωμένο γάλα και έχει γλυκειά γεύση.


    • Λευκη : περιέχει μόνο το βούτυρο του κακάου, συμπυκνωμένο γάλα, ζάχαρη και βανίλια.


    Συστατικά της σοκολάτας

    Ανά 100 g Σοκολάτα υγείας Σοκολάτα γάλακτος
    Θερμίδες (kcal) 479,00 513,00
    Πρωτεΐνη (γρ.) 4,20 6,90
    Λιπαρά (γρ.) 30,00 30,70
    Υδατάνθρακες (γρ.) 63,10 59,20
    Διαιτητικές ίνες (γρ.) 5,90 3,40
    Ασβέστιο (mg) 32,00 191,00
    Σίδηρος (mg) 3,13 1,39
    Μαγνήσιο (mg) 115,00 60,00
    Φώσφορος (mg) 132,00 216,00
    Κάλιο (mg) 365,00 385,00
    Νάτριο (mg) 11,00 82,00
    Ψευδάργυρος (mg) 1,62 1,38
    Χαλκός (mg) 0,70 0,39
    Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_RE 2,00 55,00
    Βιταμίνη Ε (mg) mg_ATE 1,19 1,24
    Χοληστερίνη (mg) 0,00 22,00
    Καφεΐνη (mg) 62,00 26,00
    Θεοβρωμίνη (mg) 486,00 189,00

    Διατροφική αξία

     
    Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου