• Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

    Στο Γκουάμ έβρεξε… ποντίκια

    Η αμερικανική αεροπορία πέταξε περίπου 2.000 νεκρά τρωκτικά με δηλητήριο επιχειρώντας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθυσμό των φιδιών του νησιού

    Την περασμένη Κυριακή αν κάποιος κάτοικος της νήσου Γκουάμ κοιτούσε προς τον ουρανό ίσως είχε τη δυνατότητα να παρατηρήσει ένα σπάνιο φαινόμενο: τη βροχή ποντικών.

    Περίπου 2.000 τρωκτικά «πέταξαν» με μικροσκοπικά αλεξίπτωτα στην αμερικανική αεροπορική βάση Αντερσεν στο νησί Γκουάμ με μία αποστολή: τον έλεγχο του πληθυσμού των καφέ φιδιών.

    Οι τριχωτοί κομάντο με την μακριά ουρά, βέβαια, είχαν ήδη πέσει… στο καθήκον, καθώς προηγουμένως είχαν θανατωθεί.

    Σύμφωνα με το πλάνο της αμερικανικής αεροπορίας, η αποστολή αυτή, τέταρτη κατά σειρά και μεγαλύτερη, επιδιώκει τον έλεγχο τον φιδιών που έχουν κατακλύσει το νησί, απειλώντας, όχι μόνο την πανίδα, αλλά και τον τουρισμό.

    Όπως υποστηρίζουν οι τοπικές αρχές τα καφέ φίδια τρέφονται με μικρά πουλιά, αλλά και άλλα μικρόσωμα ζώα, ενώ δε διστάζουν να επιτεθούν σε ανθρώπους και να σκαρφαλώσουν σε πυλώνες του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Μάλιστα, το κόστος συντήρησης των πυλώνων και των ηλεκτρικών καλωδίων ανέρχεται ετησίως στα 4 εκατ. δολάρια.

    Έτσι, οι ειδικοί εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των καφέ φιδιών στα τρωκτικά, αλλά και στην παρακεταμόλη, η οποία δρα ως δηλητήριο στον οργανισμό τους.

    Όπως αναφέρει το NBC News σε ρεπορτάζ του «αν ένα φίδι καταναλώσει 80 γραμμάρια παρακεταμόλης τότε πεθαίνει. Ποσοστό που αναλογεί σε 1/6 του κανονικού παυσίπονου».

    Ο Νταν Βάις, επιτηρητής άγριας φύσης και βιολόγος για το αρμόδιο τμήμα Γεωργίας του Γκουάμ, εξήγησε στην ιστοσελίδα KUAM τη διαδικασία.

    Τα ελικόπτερα πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις σε δασώσεις περιοχές, ρίχνοντας τα τρωκτικά διαδοχικά. Κάθε ένα από αυτά προσγειώνεται φορώντας μικροσκοπικά αλεξίπτωτα, τα οποία μεταφέρουν μικρές δόσεις με το παυσίπονο που δηλητηριάζει το φίδι όταν το καταναλώσει. Μάλιστα, κάποια από τα τριχωτά κομάντο είναι εξοπλισμένα με μικρούς πομπούς χάρη στους οποίους καταγράφεται το ταξίδι τους.

     


    Πηγή: protothema.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου