• Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

    Μάθε να ελέγχεις τα συναισθήματά σου!


    Πόσο δύσκολο είναι να "ελέγξουμε" τα συναισθήματά μας;

    Αν είδες πρόσφατα την τελευταία ταινία της Disney “Frozen”, ίσως ακόμα να σιγοτραγουδάς το soundtrack από την Demi Lovato. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται απλά για ένα ελκυστικό κομμάτι∙ περνάει ταυτόχρονα και ένα μήνυμα με το οποίο ταυτιζόμαστε όλοι λίγο-πολύ: «Είναι δύσκολο να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας».


    Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να μάθουμε να αφήνουμε πίσω τα δύσκολα. Υπό την έννοια αυτή, η ταινία "Frozen" μοιάζει με μεταφορά για το πώς να «αντιμετωπίζουμε» τα συναισθήματα μας.

    Για να συνοψίσουμε την ταινία, η πρωταγωνίστρια παγώνει αντικείμενα κάθε φορά που βρίσκεται σε έξαρση συναισθημάτων. Επιπλέον, αντί να προσπαθήσει να ελέγξει τις δυνάμεις της, απομονώνεται από όλους-ακόμα και από την αδερφή της. Έτσι, πολλές φορές στην ταινία προστάζει τον εαυτό της ΅Μην νιώθεις, μην νιώθεις!Ά. (Είναι αλήθεια: Όλοι μας το έχουμε πει αυτό κάποιες φορές στη ζωή μας!). Κρύβεται για να προστατέψει τους άλλους από την καταστροφική φύση της, τα ανεξέλεγκτα αισθήματα και τις δυνάμεις της.

    Δεν θα σας χαλάσω την ταινία αν σας πω πως έχει αίσιο τέλος. Τι την σώζει; Η ικανότητά της να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για καλό! Η αγάπη λιώνει τον πάγο-όπως η ευγένεια μας βοηθά να επικοινωνήσουμε με κάποιον που έχει ψυχρή συμπεριφορά. Πίσω από αυτή τη ψυχρότητα συχνά βρίσκεται ο φόβος, σαν την βασίλισσα που φοβόταν ότι μπορεί να έβλαπτε την αδερφή της αν την πλησίαζε πολύ.

    Στο τέλος, όταν η βασίλισσα αποφασίζει να μην καταπιέσει άλλο τον «πραγματικό» εαυτό της και να το ξεπεράσει, αλλάζει! Έτσι, αν και εσύ έχεις πει ποτέ στον εαυτό σου ΅Θα είμαι απλά Εγώ και θα σταματήσω να προσπαθώ να είμαι κάποιος άλλοςΆ, ξέρεις από πρώτο χέρι ότι είναι αρκετά απελευθερωτικό.

    Εδώ, λοιπόν, παραθέτω 4 τρόπους για να...απελευθερωθείτε ακόμα περισσότερο!

    1.Ξεπέρασέ το. Έχεις δει ποτέ την ταινία UP; Φαντάσου τα μπαλόνια της ταινίας. Σκέψου ότι τοποθετείς μέσα τους όλες τις αρνητικές σκέψεις και τις βλέπεις να πετάνε μακριά στον ουρανό.

    2. Αμπρα Κατάμπρα! Μερικές φορές είναι βοηθητικό να αποδεχόμαστε με χιουμοριστικό τρόπο τα λάθη μας. Σκέψου έναν κλόουν να υποκλίνεται. Φαντάσου, ή κάνε μια μεγάλη χειρονομία σαν να λες ΅Μην χειροκροτείτε δεν είναι απαραίτητοΆ

    3.Προοπτική. Πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο γεγονός στο τεράστιο σχέδιο της ζωής; Εξέτασε αυτή την άποψη. Θα μπορούσε μήπως να είναι και χειρότερα;

    4.Το μάθημα εμπεδώθηκε. Χρησιμοποίησε αυτό το περιστατικό σαν μια στιγμή που σε δίδαξε κάτι. Ρώτα τον εαυτό σου: Τι έμαθα από αυτή την εμπειρία που μπορώ να το εφαρμόσω αύριο;






    Πηγή : Psychology Today

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου