• Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

    Βιομάζα από ρείθρα, θέρμανση από Μετρό, τηγανόλαδο από υπονόμους- Πράσινη ενέργεια παντού

     Τον τελευταίο καιρό η Βρετανία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις ΑΠΕ. Εκτός από τις τεράστιες επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και τη σταθερή ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, οι Βρετανοί αναζητούν και μη συμβατικές ΑΠΕ για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Πόσω μάλλον όταν και εκεί τα νοικοκυριά μαστίζονται από ενεργειακή κρίση..

    —Βιομάζα στα ρείθρα

    Ένα αγρόκτημα στη Snowdonia της Βόρειας Ουαλίας εντάχθηκε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετασχηματισμού προβληματικών οικοτόπων σε πηγές “καθαρής” ενέργειας και εισοδήματος για τους αγρότες.

    Η έρευνα ξεκίνησε σε αγρόκτημα του φορέα National Trust στο Hafod y Llan της Ουαλίας για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που μετατρέπει βούρλα (Juncus), σχίνους και φύλλα φτέρης σε καύσιμη βιομάζα.

    Το πρόγραμμα COMBINE στην Ουαλία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον φορέα διαχείρισης κεντρικών δρόμων της Ουαλίας, απ’ όπου δηλαδή θα προέρχεται η πρώτη ύλη.

    Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά αναμένεται να επωφεληθούν μικροί αγρότες και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών που πλήττονται ιδιαίτερα από το αυξημένο κόστος της ενέργειας.

    —Στο Μετρό του Λονδίνου

    Στο Λονδίνο, η θερμότητα που εκπέμπουν οι μηχανές των συρμών του Μετρό, τα συστήματα πέδησης και φωτισμού, ο εξοπλισμός λειτουργίας, αλλά και τα σώματα εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης και τουριστών που το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους θα συλλέγεται από έναν ειδικό αεραγωγό της γραμμής Northern Line για να διοχετευθεί σε 500 νοικοκυριά στην περιοχή του Ίσλινγκτον μέσω ενός υφιστάμενου δικτύου πράσινης ενέργειας.

    Στόχος και σε αυτή την περίπτωση η μείωση των πάρα πολύ υψηλών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν κατά τους χειμερινούς μήνες τους κατοίκους του Βόρειου Λονδίνου, αλλά και η απομάκρυνση 500 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα της βρετανικής πρωτεύουσας ετησίως.

    Το σχέδιο εντάσσεται στα μέτρα επίτευξης του στόχου περικοπής των εκπομπών ρύπων του Λονδίνου κατά 60% ως το 2025 με παράλληλη εκμετάλλευση ενέργειας από τοπικές, δευτερεύουσες πηγές που έχει θέσει ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον.

    Το νέο πρόγραμμα εκμετάλλευσης του χαμένου πλεονάσματος θερμότητας βασίζεται στη συνεργασία της UK Power Networks, του συμβουλίου του Ίσλινγκτον, της Transport for London και της δημοτικής Αρχής και χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του CELSIUS project.

    —Ενέργεια από τηγανέλαια

    Η υπηρεσία ύδρευσης του Λονδίνου Thames Water και η 2OC ανακοίνωσαν τον περασμένο Απρίλιο σχέδια προϋπολογισμού 80 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας που θα τροφοδοτείται από χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και λίπη που απορρίπτονται -συχνά παρανόμως- στο σύστημα αποχέτευσης της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Οι εναποθέσεις λίπους συλλέγονται απευθείας από τους υπονόμους όπου κάθε χρόνο καταγράφονται 80.000 περιπτώσεις “βουλωμένων” αγωγών με κόστος της τάξης του 1 εκατ. Ευρώ για την Thames Water.







    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου