• Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

    «Βουτιά» στα έσοδα από τη φορολογία καυσίμων

     Στα επίπεδα του 2009 κινούνται οι εισπράξεις από τη φορολογία καυσίμων σύμφωνα με tovima.gr, παρά το γεγονός ότι η φορολογική επιβάρυνση την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

    Ειδικότερα, στο 11μήνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013 ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών μειώθηκε κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σε 2,04 δισ. ευρώ, έναντι 2,35 δισ. ευρώ στο 11μήνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012.

    Την ίδια περίοδο οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή υποχώρησαν στα 3,821 δισ. ευρώ, έναντι 4,059 δισ. ευρώ στο 11μήνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, σημειώνοντας πτώση κατά 238 εκατ. ευρώ.

    Σε ετήσια βάση στο 11μηνο 2013 οι απώλειες από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων ανήλθαν στα 584 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι στο 11μήνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 τα έσοδα από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών ανέρχονταν σε 2,582 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε 4,337 δισ. ευρώ.

    Χθες 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν στην ερώτησή τους πως η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί κατά 80% συγκριτικά με το 2009, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών.

    Επιπλέον, επικαλούνται την έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή.

    Οι βουλευτές καταγγέλλουν επίσης πως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στις μεγάλες πόλεις καθώς η ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση τζακιών αυξάνει κατακόρυφα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τα αποδεκτά όρια.

    Ανακοίνωση με την οποία ζητά την άρση της απόφασης εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

    Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει οδηγήσει σε μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, ενώ τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν να μειώνονται.


    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου