• Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

    Ευθανασία για παιδιά στο Βέλγιο!

    Ο νέος νόμος προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Ντι Ρούπο «Σπλαγχνική» διαφυγή για τα παιδιά που πάσχουν από ανίατες αρρώστιες.


    Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα όσων προασπίζονται τη νομιμοποίηση της ευθανασίας ανηλίκων στο Βέλγιο στο πλαίσιο της τεράστιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά την υπερψήφιση σχετικού νόμου από τη Γερουσία. Σε κάθε περίπτωση, για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που θα δίνει στα πολύ άρρωστα παιδιά το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους θα πρέπει να εγκριθεί από το βελγικό κοινοβούλιο.

    Εάν ψηφιστεί, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει το όριο ηλικίας για την ευθανασία. Οι γονείς ασφαλώς θα έχουν πάντα έναν ρόλο στην απόφαση του παιδιού τους να πεθάνει, ενώ ψυχολόγοι θα εκτιμούν την ικανότητα των παιδιών να λάβουν μια τόσο σοβαρή απόφαση.

    «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ελευθερία της επιλογής και για τους ανηλίκους οι οποίοι είναι ικανοί να αποφασίσουν για τους εαυτούς τους», τονίζει ένας από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, ο Ζαν Ζακ ντε Γκουχτ από τους Ανοιχτούς Φλαμανδούς Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, το φιλελεύθερο κόμμα της Φλάνδρας που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα και για τους γιατρούς, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τόσο δύσκολες καταστάσεις», προσθέτει. Ο νόμος έχει ήδη προκαλέσει τους πρώτους τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ελιό ντι Ρούπο, καθώς καταψηφίστηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες.

    «Φανταστείτε έναν ασθενή με καρκίνο ή λευχαιμία, ένα παιδί το οποίο υποβάλλεται σε θεραπείες οκτώ χρόνια και φτάνει κάποια στιγμή σε ένα στάδιο όπου εμείς, ως γιατροί, γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για να το θεραπεύσουμε», επισημαίνει στην «Γκάρντιαν» ο Μαρκ Κόζινς, λέκτορας Ιατρικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο Γκεντ του Βελγίου, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τη λογική του νόμου.

    Στον αντίποδα βρίσκονται όλοι εκείνοι οι οποίοι επιμένουν ότι η ευθανασία είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για να τη λάβει ένας τόσο νέος άνθρωπος. «Απαξ και δοθεί η δυνατότητα της ευθανασίας στα παιδιά, είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθεί και η ζήτηση», τονίζει από την πλευρά του ο Μπενουά Μπέουσλινκ, ογκολόγος και ιδρυτής της οργάνωσης euthanasiestop.be.

    Οριο ηλικίας τα 12 χρόνια
    Στην Ολλανδία, η ευθανασία επιτρέπεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Ωστόσο, μόνο πέντε περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από το 2002. Το Βέλγιο, ωστόσο, αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ευθανασία ακόμη και σε ασθενείς οι οποίοι δεν βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατης αρρώστιας.

     

    tanea.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου