• Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

    «Έξυπνο» σουτιέν με αισθητήρες καταπολεμά τη λαιμαργία

     Τελευταίες μελέτες δείχνουν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο ψυγείο του όταν αισθάνονται άγχος ή πίεση, κάτι που οδηγεί σε υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, δημιουργώντας παράλληλα έναν φαύλο κύκλο αφού όσοι καταφεύγουν στο φαγητό λόγω στρες, στη συνέχεια αγχώνονται ακόμα περισσότερο για την αύξηση βάρους.

    Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της κακής συνήθειας, μηχανικοί και σχεδιαστές του Ερευνητικού Κέντρου της Microsoft, με επικεφαλής την ψυχολόγο Mary Czerwinski, ανέπτυξαν ένα έξυπνο σουτιέν που παρακολουθεί τη διάθεση της γυναίκας που το φορά και τη βοηθά να ρυθμίσει την υπερφαγία λόγω στρες.

    Το σουτιέν είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες ηλεκτροκαρδιογραφήματος που μετρούν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, αισθητήρες ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας που παρακολουθούν την αγωγιμότητα του δέρματος, επιταχυνσιόμετρο που παρακολουθεί την κίνηση και γυροσκόπιο.

    Τα επιθέματα αισθητήρων είναι συνδεδεμένα με μικροεπεξεργαστή ο οποίος τροφοδοτείται από μπαταρία 3,7 βολτ και τα δεδομένα που συλλέγουν μεταφέρονται σε εφαρμογή smarphone ή αποθηκεύονται στον υπολογιστή.

    Οι ερευνητές της Microsoft εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του πρωτοποριακού σουτιέν σε μια μικρή ομάδα γυναικών και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης, με τίτλο «Φαγητό και Διάθεση: έγκαιρη υποστήριξη για το συναισθηματικό φαγητό», σε συνέδριο της Εταιρείας Society for Affective Computing.

    Όπως προέκυψε, συλλέγοντας στοιχεία από τους αισθητήρες, οι επιστήμονες κατάφεραν να προβλέψουν με ακρίβεια τις αλλαγές στη φυσιολογία που συνοδεύονται από υπερφαγία και στες, είτε οι εθελόντριες που φορούσαν το σουτιέν ήταν χαρούμενες είτε ήταν θυμωμένες.

    Σημειώνεται πως το σουτιέν έπρεπε να επαναφορτιστεί μετά από τέσσερις ώρες. Οι επιστήμονες επιδίωξαν να αναπτύξουν και ένα εσώρουχο με αισθητήρες για άντρες, ωστόσο δεν ήταν αποτελεσματικό λόγω της μεγάλης απόστασης από την καρδιά.








    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου