• Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

    Γιατί οι εμμηνόπαυση έχει τόσες «παρενέργειες»; Φταίνε οι γονείς λένε οι επιστήμονες

     Οι εξάψεις, η εναλλαγή διάθεσης, η εφίδρωση και οι ορμονικές διαταραχές της εμμηνόπαυσης οφείλονται στη μάχη μεταξύ του DNA που κληρονομεί μια γυναίκα από την μητέρα της και του DNA που κληρονομεί από τον πατέρα της.
    Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα Βρετανών και Ιαπώνων επιστημόνων που θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο στο επιστημονικό περιοδικό Ecology Letters.

    Η έρευνα βασίζεται στη θεωρία ότι η εμμηνόπαυση εξελίχθηκε για να εμποδίσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά όσο είναι ακόμα νέες ώστε να φροντίζουν τα μωρά των νεότερων συγγενών τους που ζούν μαζί τους.

    Αυτό τους επιτρέπει να διατηρήσουν τη γενετική τους γραμμή, φροντίζοντας τα παιδιά τους αλλά και τα παιδιά των συγγενών τους, χωρίς να γίνουν και πάλι μητέρες.

    Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων οι γυναίκες άρχισαν να απομακρύνονται από την οικογένειά τους και να ζουν με τους συγγενείς του συζύγου.

    Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τους αποκτούν πιο στενές σχέσεις με το οικογενειακό περιβάλλον του πατέρα παρά της μητέρας.

    Ως εκ τούτου, όταν ενηλικιώνονται οι γυναίκες τα γονίδια που έχουν κληρονομήσει από την πλευρά του πατέρα προσπαθούν να τις εμποδίσουν να γεννήσουν και πάλι ώστε να είναι σε θέση να φροντίζουν τις νεότερες μητέρες της οικογένειας και τα μωρά τους.

    Ωστόσο, το DNA που κληρονομούν από τη μητέρα τους τις πιέζει να αποκτήσουν περισσότερα δικά τους παιδιά, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα γονίδια από την πλευρά της μητέρας θα περάσουν στις επόμενες γενιές.

    Με πιο απλά λόγια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα γονίδια που κληρονομεί η γυναίκα από τον πατέρα της πιέζουν για πρόωρη εμμηνόπαυση, ενώ εκείνα που κληρονομεί από την μητέρα της προσπαθούν να σταματήσουν τη διαδικασία.

    Αυτή η σύγκρουση συμφερόντων, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν εξηγεί μονάχα γιατί προκαλείται η εμμηνόπαυση αλλά και γιατί συνοδεύεται από τόσες διαταραχές και προβλήματα.

    Η μελέτη αναμένεται να συμβάλλει στον οικογενειακό σχεδιασμό, αφού η γνώση για τον ρόλο των γονιδίων στην εμμηνόπαυση θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουν οικογένεια.







    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου