• Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

    Μελέτη βυθού για το υποβρύχιο καλώδιο ξεκινά ο ΑΔΜΗΕ!


     Την άμεση χρηματοδότηση της μελέτης βυθού για το υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα εξήγγειλε χθες εκ μερους του ΑΔΜΗΕ ο κ.Καμπούρης μιλώντας στο 18ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013», το οποίο πραγματοποιείται εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονικής περιόδου για τα δρώμενα στον εγχώριο κλάδο της ενέργειας.

    Μιλώντας εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ο Δρ. Γιάννης Καμπούρης, αναφέρθηκε στην αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα στο πλαίσιο των γενικότερων τάσεων και εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τoν ρόλο της συμμετοχής του Ρυθμιστή του ελληνικού δικτύου στον ENTSO- E, τον συντονιστή των ρυθμιστών των δικτύων των χωρών-μελών της Ε.Ε. και τις δυνατότητες που ο τελευταίος δίνει για ενίσχυση στη διαφάνεια των σχετικών επενδύσεων.

    Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τόνισε, ότι χρηματοδοτεί άμεσα τη μελέτη βυθού για το καλώδιο της Κρήτης επισημαίνοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν κυρίως οικονομικές και όχι τεχνολογικές όπως ήταν Κάποτε.

    Στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι η Κρήτη και η Κύπρος είναι τα μοναδικά μεγάλα νησιά της Μεσογείου που δεν είναι διασυνδεδεμένα και ανέφεραν ότι ενώ το έργο στις Κυκλάδες έχει προχωρήσει το καλώδιο της Κρήτης θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη.

    Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., κ. Χάρης Σαχίνης, αναφέρθηκε στα σχέδια της Επιχείρησης για νέους αγωγούς, όπως ο IGB και ο East Med, αλλά και για το επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου. Ο κ. Σαχίνης ανέλυσε τις προοπτικές υλοποίησης που έχουν τα διάφορα πρότζεκτ αγωγών, περιγράφοντας, παράλληλα, την περιφερειακή στρατηγική της ΔΕΠΑ.

    Την σημερινή κατάσταση στον τομέα της εκμετάλλευσης και έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα περιέγραψε ο επόμενος ομιλητής, κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, επισημαίνοντας τα κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εταιρεία του, όπως κάθε άλλη εταιρεία που θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης σύστασης της ΕΔΕΥ και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται επειγόντως να διαδραματίσει ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στον παγκόσμιο «χάρτη» των ερευνών πετρελαίου.

    Ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, Επιχειρησιακός ∆ιευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΛΑΓΗΕ, ανέλυσε την κατάσταση και τα ζητήματα που υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρισμού και περιέγραψε τα απαιτούμενα βήματα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ασφάλειας του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.

    Ο κ. Δημήτρης Γεωργαντώνης, Γενικός Δ/ντής, της ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε., περιέγραψε, από το βήμα του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ, την κρίσιμη και περίπλοκη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει τα χρέη στην ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία εμποδίζει, μεταξύ άλλων, και την απρόσκοπτη συμμετοχή των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών σε αυτήν. Επιπλέον, τόνισε την σημασία των θερμικών μονάδων αιχμής για τη στήριξη της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού. 






    enrgy-ΠΑΤΡΙΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου