• Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

    Αλιάα Ελμάχντι: Η «γυμνή Αιγύπτια» φοβάται για τη ζωή της

    Η 22χρονη φοιτήτρια από την Αίγυπτο ανήρτησε πριν δύο χρόνια μια γυμνή φωτογραφία της στο διαδίκτυο, για να εκφράσει την αντίδρασή της στο σκοταδισμό και το συντηρητισμό που επικρατεί στη χώρα της – Από τότε η ζωή της άλλαξε ριζικά

    Πριν από δύο χρόνια, η 22χρονη Αιγύπτια φοιτήτρια Αλιάα Ελμάχντι θέλησε να διαμαρτυρηθεί για το συντηρητισμό που επικρατεί στη χώρα της, με έναν πρωτότυπο τρόπο. Φωτογραφήθηκε γυμνή στο διαδίκτυο, χωρίς να φαίνεται καθαρά το πρόσωπό της, το μόνο που ξεχώριζε στην ασπρόμαυρη φωτογραφία ήταν τα κόκκινα παπούτσια της και το κοκκαλάκι στα μαλλιά της.

    Η επίμαχη φωτογραφία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τον Οκτώβρη του 2011 και από εκείνη την ημέρα η ζωή της άλλαξε και μετατράπηκε σε εφιάλτη, όπως η ίδια εξομολογήθηκε πρόσφατα στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Κυνηγημένη η Αιγύπτια φοιτήτρια απ” όλους στην πατρίδα της -ακόμα και από την οικογένειά της- αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της και κατέφυγε στην Στοκχόλμη, όπου ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα, κρυμμένη από τους πάντες, αφού και εκεί, όπως δήλωσε, υπάρχουν φανατικοί μουσουλμάνοι, από τους οποίους κινδυνεύει.

    Η Ελμάχντι δήλωσε στο περιοδικό ότι με την κίνηση που έκανε τότε, διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση γυμνών μοντέλων στη Σχολή Καλών Τεχνών του Καΐρου, αλλά και για την απαγόρευση κάθε γυμνού σε βιβλία τέχνης. Η ανάρτησή της, με τον τίτλο «Ήρεμες εξομολογήσεις», ήθελε να ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στην Αίγυπτο.

    Από το Μάρτιο του 2012 που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία, προσχώρησε στη φεμινιστική οργάνωση Femen και το Δεκέμβριο του 2012 διαμαρτυρήθηκε γυμνή έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στη Στοκχόλμη για την επικράτηση των ισλαμιστών στην πατρίδα της, μαζί με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης, ενώ η θερμοκρασία ήταν υπό το μηδέν.

    Παρόλο που εξακολουθεί να φοβάται για τη ζωή της, ακόμα και στη Σουηδία, και ο μόνος από τους δικούς της που έχει μαζί της επαφές, είναι ο σύντροφός της, που ζει στη γειτονική Νορβηγία, η νεαρή κοπέλα δηλώνει στο δημοσιογράφο του Spiegel ότι δεν μετάνιωσε για την πράξη της, την οποία την έκανε, για να δείξει ότι «δεν ντρέπεται να είναι η γυναίκα που είναι».
     




    Πηγή: protothema.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου