• Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

    Οδηγίες για LATTE ART

     Ενώ πολλοί συμφωνούν ότι το να καταφέρεις να φτιάξεις έναν καλό espresso είναι από μόνο του τέχνη, το latte art είναι η τέχνη η οποία αναφέρεται σε μοτίβα που δημιουργείς στην κρέμα του espresso..
    Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τον barista που κρύβεται μέσα σας, το latte art είναι μια τέχνη, για την οποία μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μάθετε τα μυστικά της. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες απλές οδηγίες και μυστικά για να τα καταφέρετε.
    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Βάλτε αρκετό κρύο γάλα (1 º C) για ένα φλιτζάνι στο ειδικό σκεύος ατμού.
    2. Βυθίστε το ακροφύσιο ατμού βαθιά μέσα στο σκεύος.
      Ενεργοποιήστε τον ατμό, και σιγά-σιγά ανεβάστε το ακροφύσιο μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια του γάλακτος. Χαμηλώστε το σκεύος όσο το γάλα φουσκώνει έτσι ώστε το ακροφύσιο ατμού να βρίσκεται 1 εκ. από την επιφάνεια του γάλακτος. Το γάλα δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ πηχτό, ούτε θα πρέπει να έχει μεγάλες φυσαλίδες. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομαλή και βελούδινη κρέμα σε αντίθεση με την κρέμα που συχνά βλέπετε να υπάρχει στα περισσότερα ροφήματα με βάση τον espresso.
    3. Αφήστε το γάλα να φτάσει την θερμοκρασία των 27 º C. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ακροφύσιο ατμού στο πλαϊνό μέρος του σκεύους, βαθιά μέσα στο γάλα, περιστρέφοντάς το αριστερόστροφα. Συνεχίστε έως ότου το γάλα φτάσει την θερμοκρασία των 65°C - 70ºC.
    4. Κλείστε τον ατμό αφαιρέστε το ακροφύσιο ατμού και το θερμόμετρο από το γάλα. Καθαρίστε το ακροφύσιο ατμού με ένα υγρό πανί.
    5. Αφήστε το γάλα να «ξεκουραστεί» για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει μία πιο βελούδινη υφή.
    6. Ανακινήστε το γάλα δυνατά. Εάν δείτε φυσαλίδες, βυθίστε πάλι το ακροφύσιο στο σκεύος και επαναλάβετε τη διαδικασία για 20 έως 30 δευτερόλεπτα ακόμη.
    7. Ξεκινήστε να ρίχνετε το γάλα στον espresso.
      - Για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο λουλουδιού: ρίξτε το γάλα σε απόσταση 2 cm - 3 cm από το κάτω μέρος του φλιτζανιού. Μόλις το φλιτζάνι γεμίσει περίπου έως τη μέση, φέρτε απαλά το σκεύος εμπρός και κινήστε το αργά προς τα πίσω. Το σχέδιο θα εμφανιστεί γεμίζοντας το φλιτζάνι. Κάντε το αυτό με ρυθμική κίνηση η οποία να ξεκινά από τον καρπό σας, αντί να κινείτε το χέρι σας μπροστά και πίσω.
      - Για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο καρδιάς: Κινήστε το χέρι σας όπως κάνατε για το λουλούδι. Ωστόσο, αντί να το πάτε προς τα πίσω, κρατήστε το χέρι σας στην ίδια περιοχή, και κινήστε το κυκλικά φτιάχνοντας έναν κύκλο.
    8. Συνεχίστε έως ότου η κρέμα να γεμίσει το φλιτζάνι. Βάλτε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στο κέντρο του σχεδίου που φτιάξατε. Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα για να μη χαλάσει το σχέδιο.
    9. Διακοσμήστε χρησιμοποιώντας στένσιλ, κακάο σε σκόνη και κρέμα. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, καθώς πολλοί προτιμούν να περιορίζουν το latte art τους σε ελεύθερες μορφές, αλλά μπορεί να θέλετε εσείς να πειραματιστείτε με τις δυνατότητες που σας δίνονται.
      Για να γράψετε μια λέξη, όπως «αγάπη», λιώστε σοκολάτα γάλακτος και χρησιμοποιώντας μια καρφίτσα σαν πινέλο γράψτε με τη σοκολάτα πάνω στο αφρισμένο γάλα.



    ΧΡΗΣΙΜΑ

    Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή espresso η οποία να έχει καλό boiler και πολύ καλή δύναμη ατμού για την σωστή παρασκευή κρέμας. Οι μηχανές αυτές είναι αρκετά ακριβές.

    Πριν προσπαθήσετε με το γάλα, δοκιμάστε το πρώτα με νερό. Παρόλο που το νερό δεν συμπεριφέρεται όπως το γάλα, η εξάσκηση με το νερό θα σας επιτρέψει να εξοικειωθείτε με τις απαραίτητες κινήσεις.

    Χρησιμοποιήστε φρέσκο γάλα για κάθε φλιτζάνι, ακόμα κι αν έχει περισσέψει γάλα από το προηγούμενο φλιτζάνι.

    Ξεκινήστε με πολύ κρύο γάλα – διατηρείστε το σε θερμοκρασία πριν τη ψύξη. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το ειδικό δοχείο γάλακτος στο ψυγείο. Κρύο γάλα και κρύο σκεύος θα σας δώσουν περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσετε την απαλή και βελούδινη υφή που απαιτούνται για latte art.

    Χρησιμοποιήστε γάλα με 2% λιπαρά το οποίο συνιστάται από τους baristas, όταν βελτιωθείτε στο άφρισμα του γάλακτος και στον τρόπο της έκχυσης. Αυτό το γάλα αποκτά καλύτερο όγκο αφρίσματος καθιστώντας ευκολότερη τη δημιουργία latte art.

    Χρησιμοποιήστε μεταλλικό δοχείο με πλατύ στόμιο. Θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε latte art πιο εύκολα.

    Αντί να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, μπορείτε να τοποθετήσετε τα δύο δάχτυλα σας στο κάτω μέρος του δοχείου. Όταν αισθανθείτε πως δεν αντέχετε άλλο τη θερμοκρασία, πριν καείτε, είναι συνήθως μεταξύ 40-50 βαθμούς.

    Δοκιμάστε να πασπαλίσετε με σκόνη σοκολάτας το φλιτζάνι πριν ρίξετε το γάλα, δίνει πολύ ωραίο εφέ.


    Προειδοποιήσεις

    Μην αφήνετε τη θερμοκρασία του γάλακτος να υπερβεί τους 60-70 ° C, καθώς αυτό θα περιορίσει τη γλυκύτητα του γάλακτος.

    Ο ατμός είναι πολύ ζεστός, προσοχή στα εγκαύματα.



    Υλικά που θα χρειαστείτε

    Πλήρες γάλα
    Εσπρέσο
    Μεταλλικό δοχείο αφρίσματος γάλακτος, πλατύ, με αιχμηρό στόμιο.
    Μηχανή espresso με ένα ισχυρό ακροφύσιο ατμού
    400 ml φλιτζάνι
    Θερμόμετρο
     

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου