• Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

    Δημοπρατήθηκε έναντι 350.000 δολαρίων η άδεια δολοφονίας απειλούμενου μαύρου ρινόκερου

     Πουλήθηκε το Σάββατο σε δημοπρασία στο Ντάλλας η άδεια κυνηγιού μαύρου ρινόκερου στη Ναμίμπια έναντι 350.000 δολαρίων.

    Τα κέρδη υποτίθεται προς θα διατεθούν για την προστασία και διατήρηση του απειλούμενου είδους, ωστόσο δημοπρασία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πολίτες να χαρακτηρίζουν «ανήθικη» την όλη διαδικασία.



    Η άδεια κυνηγιού που δημοπρατήθηκε επιτρέπει τη δολοφονία ενός μαύρου ρινόκερου υπό την επίβλεψη δασοφυλάκων της Ναμίμπια, οι οποίοι θα καθορίσουν αν το ζώο που επιλέχθηκε είναι κατάλληλο.

    Εκπρόσωπος του Dallas Safari Club, που διοργάνωσε τη δημοπρασία, δήλωσε πως η άδεια κυνηγιού αναμενόταν να αποφέρει από 250.000 έως ένα εκατομμύριο δολάρια και πως το ποσό στο οποίο τελικά πουλήθηκε θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Ναμίμπια στη μάχη κατά των λαθροθήρων.

    Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι υπέγραψαν σε ηλεκτρονική διαμαρτυρία στην ιστοσελίδα www.causes.com σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη δημοπρασία, τονίζοντας πως οι μαύροι ρινόκεροι δεν μπορούν να προστατευτούν αν επιτρέπουμε τη δολοφονία τους.

    Εκτιμάται ότι στην Αφρική έχουν απομείνει περίπου 25.000 ρινόκεροι και συγκεκριμένα 20.000 λευκοί ρινόκεροι και 5.000 μαύροι ρινόκεροι.

    Οι περισσότεροι ρινόκεροι εντοπίζονται στη Νότιο Αφρική, ενώ δεύτερος μεγαλύτερος οικότοπος είναι η Ναμίμπια.

    Και οι δυο χώρες επιτρέπουν τη διεξαγωγή περιορισμένων κυνηγιών κάθε χρόνο με τα κέρδη που συγκεντρώνονται να χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των ρινόκερων.

    Η προστασία των ρινόκερων γίνεται όλο και πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της λαθροθηρίας από εγκληματικές ομάδες, που ικανοποιούν τη ζήτηση για κέρατα ρινόκερου σε περιοχές όπως το Βιετνάμ. Εκεί το κέρατο ρινόκερου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική και πωλείται σε υψηλότερη τιμή από τον χρυσό.


    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου