• Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

    Baldur's Gate II: Enhanced Edition (Photos+Video)

    Επιστροφή σε ένα από τα καλύτερα RPGs όλων των εποχών

    Μια φορά και ένα καιρό, σε μία χώρα χιονισμένη και μακρινή, μια μικρή εταιρία αποφάσισε να προκαλέσει την τύχη της και να δοκιμάσει να πετύχει το ακατόρθωτο: Να δημιουργήσει ένα νέου τύπου RPG, το οποίο θα βασιζόταν 100% επάνω στους ADnD κανόνες και θα...
    προσέφερε μια βαθύτατη και τεράστια ιστορία. Η κυκλοφορία του Baldur’s Gate έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία ανάμεσα στους PC gamers ανά τον κόσμο και κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές τους με περισσή ευκολία.

    Όμως, μια τέτοια επιτυχία είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί και, έτσι, όταν ανακοινώθηκε το sequel του, η χαρά και ο φόβος που την συνόδεψαν είναι δύσκολο να περιγραφτεί. Όμως, όπως η ανθρωπότητα γλίτωσε από τον Y2K ιό κατά την αλλαγή της χιλιετίας, έτσι και η gaming κοινότητα έμεινε με το στόμα ανοιχτό μπροστά στο μεγαλείο του Baldur’s Gate II: Shadows of Amn. Καλύτερα γραφικά, ακόμα πιο σύνθετο gameplay, επικότερη ιστορία, περισσότερες και ακόμα πιο περίπλοκες περιοχές. Το παιχνίδι περιείχε ό,τι μπορούσε ποτέ να ζητήσει κανείς από ένα videogame. Το δε expansion που ακολούθησε, επέτρεψε τον παίκτη να φτάσει επιτέλους στα πολυπόθητα epic levels και να πολεμήσει με τους θεούς τους ίδιους, κλείνοντας με ένα συγκλονιστικό τρόπο μια τεράστια και συγκινητική ιστορία.



    Μόλις πριν ένα χρόνο, η Overhaul Games, έχοντας ήδη κάνει πολύ καλή δουλειά με το HD update του MDK2, προχώρησε στην κυκλοφορία του Baldur’s Gate Enhanced Edition. Ήταν μια έκδοση που, όπως υποδηλώνει το όνομά της, περιείχε όλο το πρώτο παιχνίδι με το expansion του, αναβαθμισμένα γραφικά, βελτιώσεις στο interface και προσθήκες σε χαρακτήρες, περιοχές και quests. Αν και παραμένει μια φιλότιμη προσπάθεια για ένα εξαιρετικό παιχνίδι, ήταν δύσκολο να ζητήσει κανείς από τους παίκτες να πληρώσουν 20$, όταν η έκδοση του GOG κόστιζε 10$ και μπορούσε να δείξει εφάμιλλη με την προσθήκη ορισμένων mods. Ένα χρόνο μετά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο ερώτημα: αξίζει να δώσει κανείς παραπάνω χρήματα για το ολοκληρωμένο πακέτο ή να ασχοληθεί με την παλιά έκδοση; Ευτυχώς, τα πράγματα είναι μάλλον καλύτερα σε αυτή την προσπάθεια της Overhaul αν και υπήρχαν ακόμα περιθώρια βελτίωσης που θα αναλύσουμε παρακάτω.

    Η ιστορία του παιχνιδιού συνεχίζεται λίγο καιρό μετά τα γεγονότα του Baldur’s Gate. Έχοντας νικήσει τον Sarevok και προσπαθώντας να ξεκουραστείτε λιγάκι, η ομάδα σας δέχεται επίθεση από έναν άγνωστο εχθρό και αιχμαλωτίζεται. Ακολουθεί μια μεγάλη περίοδος, που είστε φυλακισμένοι από τον μάγο Jon Irenicus, ο οποίος πραγματοποιεί κάποια πειράματα επάνω σας για να ανακαλύψει την πηγή της δύναμής σας. Ευτυχώς, η βάση του δέχεται μία απρόσμενη επίθεση και εκμεταλλεύεστε την ευκαιρία αυτή για να αποδράσετε.



    Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από κυνήγι σας για τον Irenicus, τη σωτηρία του κόσμου και την ανακάλυψη του πραγματικού σας background. Το παιχνίδι ανοίγεται σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου του Forgotten Realms, έχει εκατοντάδες quests, ατελείωτες εκπλήξεις και ανατροπές και, γενικά, ένα από τα καλύτερα σενάρια που έχουν ποτέ γραφτεί για RPG -tabletop και μη. Στην enchanced edition μάλιστα, θα συναντήσετε και τέσσερις νέους χαρακτήρες (3 από την EE του πρώτου και 1 νέο thief ονόματι Hexxat), οι οποίοι προσφέρουν νέα romance options και τουλάχιστον 12 ώρες νέου gameplay και questing.

    Οπτικά, το παιχνίδι έχει αναβαθμιστεί σημαντικά από την πρωτότυπή του έκδοση αλλά και από την περσινή έκδοση, με ακόμα πιο καθαρά γραφικά, εξαιρετική υποστήριξη για widescreen οθόνες και αυτή τη φορά, updated 3D videos αντί 2D comic και 3D cam σε σημαντικές περιοχές και μάχες. Ναι, δεν μιλάμε για ολική αναβάθμιση αλλά τροποποίηση του τίτλου για υψηλότερες αναλύσεις. Παρόλα αυτά, αν όντως δείτε δίπλα δίπλα (και όχι από screenshots) το original με αυτό, θα δείτε πως έχει γίνει μια όμορφη επεξεργασία για ένα ήδη πολύ όμορφο παιχνίδι. Εξίσου σημαντική είναι η βελτίωση του interface, που πλέον είναι πιο καθαρό και ομαλό, αλλά και έχει και πάρα πολύ καλές δυνατότητες παραμετροποίησης του UI, καλύτερες από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα σε κάθε mod. Η δε δουλειά που έχει υποστεί ο ηχητικός τομέας είναι πέρα για πέρα εξαιρετική. Το original soundtrack του παιχνιδιού ακούγεται πιο καθαρά από ποτέ, το voice acting είναι άψογο, ενώ οι νέοι χαρακτήρες και το script τους είναι τόσο καλά δουλεμένο που αν βλέπετε για πρώτη φορά το παιχνίδι θα σταθεί αδύνατο να τους ξεχωρίσετε.



    Όσον αφορά το gameplay τώρα, το παιχνίδι ως γνωστόν είναι στημένο κάτω από τους μηχανισμούς της 2ης έκδοσης του Dungeons & Dragons. Έχετε τον πλήρη έλεγχο του χαρακτήρα σας, αλλά και 5 ακόμα NPCs (από μια επιλογή 21!), με τους οποίους θα μπορείτε να εξερευνήσετε κάθε περιοχή και να πολεμήσετε ενάντια σε κάθε τι ζωντανό. Το gameplay αλλάζει κατακόρυφα ανάλογα με τον τρόπο που παίζετε, το alignment σας έχει τεράστιες επιπτώσεις και η δυσκολία του τίτλου είναι ιδιαίτερα υψηλή και απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και βαθιά στρατηγική.

    Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του παιχνιδιού, κατά την άποψή μας, είναι ότι εκμεταλλεύεται σε βάθος όλα τα abilities και spells που υπάρχουν και σας προκαλεί να βρείτε τους δικούς σας συνδυασμούς. To party σας δεν μπορεί να ρίξει τον κόκκινο δράκο; Γεμίστε την περιοχή με παγίδες, προκαλέστε τον με έναν hasted χαρακτήρα, ρίξτε τον σε αυτές και γεμίστε τον ΑοΕ spells, τρέχοντας πολύ μακριά όσο αυτός είναι απασχολημένος από summoned monsters. Τα golems που προστατεύουν το θησαυρό είναι αδύνατον να σκοτωθούν τώρα; Απλά παρακάμψτε τα με baits ή με true invisibility. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και οι 300+ ώρες gameplay του τίτλου δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετές για να τις ανακαλύψετε όλες. Αν προσθέσουμε σε αυτά και λίγο νέο υλικό, spells αλλά και την 2η έκδοση της battle arena Black Pits, το πακέτο είναι πράγματι ιδιαίτερα δυνατό.



    Ουδείς αναμάρτητος, όμως, και η Enhanced Edition του Baldur's Gate II δεν παύει να έχει ορισμένα θέματα που μπορούν να σας προβληματίσουν. Το ένα έχει να κάνει με τα διάφορα crashes στο desktop, αλλά και λίγα glitches στα νέα quests, πρόβλημα που ταλάνιζε και την περυσινή έκδοση. Για αυτό, το μόνο που έχουμε να προτείνουμε είναι να περιμένετε το επερχόμενο patch που, όπως και πέρυσι, θα διορθώσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ακόμα, το path finding του τίτλου έχει βελτιωθεί κάπως αυτή τη φορά, αλλά δε λείπουν οι στιγμές που ο παίκτης το παίζει... βοσκοπούλα στον αγρό, προσπαθώντας να μαζέψει το κοπάδι της.

    Το άλλο παράπονό μας έχει να κάνει με την μάλλον εξωφρενική τιμή του τίτλου. 25$ για έναν PC τίτλο 13 ετών είναι κάτι παραπάνω από υπερβολή, ειδικά όταν δεν μιλάμε για 100 ώρες νέου υλικού ή για νέα μηχανή γραφικών. Και αυτό μπορεί να λυθεί με το πέρασμα του χρόνου και με το παιχνίδι να υπάρχει στο Steam, η αναμονή για ένα καλό sales deal είναι η προτεινόμενη τακτική. Σε μια τιμή κοντά στα 15$, τότε σίγουρα είναι εξαιρετική επιλογή, αλλά ως έχει, ένας hardcore gamer θα προτιμήσει μάλλον να πάρει την έκδοση 10 δολαρίων του GOG και να παιδευτεί με τα mods που κάνουν και αυτά πολύ καλή, παρόμοια δουλειά.



    Είναι γεγονός πως τα περισσότερα σύγχρονα RPGs έχουν απαρνηθεί το μεγαλύτερο τμήμα του Role Playing εις όφελος εντυπωσιακής δράσης, action μηχανισμών και κινηματογραφικών σκηνών. Σαν να μην έφτανε αυτό, το επίπεδο δυσκολίας τους έχει πέσει πολλές φορές στον πάτο του κουβά και συχνά φαίνεται σαν οι δημιουργοί να θέλουν να μας κρατάνε το χεράκι για να μην λερώσουμε τις μπότες μας. Το Baldur’s Gate II και το expansion του δεν είναι έτσι. Δεν θα σας λυπηθούν, δεν θα σας παρηγορήσουν, δεν θα σας ρίξουν hints και δεν θα διστάσουν να σας κάνουν να κλάψετε. Και αυτή είναι η μαγεία του. Ένα περίπλοκο, σύνθετο και βαθύ παιχνίδι, με τεράστια διάρκεια, υπέροχη ιστορία και συγκλονιστική ατμόσφαιρα, που θα σας προκαλεί μέχρι και το τελευταίο του λεπτό.

    Η φετινή Enhanced Edition του κάνει πολύ καλή δουλειά στο να φέρει το θρύλο πιο κοντά στους νέους gamers και είμαστε πιο σίγουροι φέτος πως αξίζει η αγορά της. Απλά, καλύτερα να περιμένετε μερικούς μήνες για το patch και την πτώση τιμής και τότε να είστε σίγουροι πως το πακέτο θα αξίζει κάθε μία από τις εκατοντάδες ώρες που θα επενδύσετε επάνω του.

    Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος




    gameover.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου