• Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

    Αιθαλομίχλη: έξαρση του φαινομένου και σήμερα – Συστάσεις από υπουργείο Υγείας

     Ανακοίνωση λόγω έξαρσης του φαινομένου της αιθαλομίχλης σήμερα (14/1) εξέδωσε το υπουργείο Υγείας συστήνοντας στους πολίτες που πλήττονται και που αντιμετωπίζουν αναπνευστικό ή άλλο χρόνιο πρόβλημα να αποφύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα.

    Όπως ανακοινώθηκε χθες, με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκές συνθήκες για δημιουργία αιθαλομίχλης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

    Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα.

    —Πνίγεται η Ελλάδα

    Εντωμεταξύ οξύ πρόβλημα με την αιθαλομίχλη αντιμετωπίζουν εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.

    Ενδεικτικά, βυθισμένο σε νέφος αιθαλομίχλης παρέμενε επί έξι ημέρες, από τις 4 έως και τις 9 Ιανουαρίου, το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο συνέχισε τις προηγούμενες ημέρες να καταγράφει υψηλότατες τιμές συγκέντρωσης των επικίνδυνων, για τη δημόσια υγεία, αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ανά κυβικό μέτρο αέρα.

    Νοτιότερα, στον Πύργο Ηλείας, το Σάββατο η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική τόσο στο κέντρο, όσο και στις παρυφές της πόλης, ενώ σε κάποια σημεία η αιθαλομίχλη ήταν πέρα από αντιληπτή στην αναπνοή, ορατή και με το μάτι.

    Όπως μετέδωσε το ilialive, το κρύο κυριαρχεί τις τελευταίες νύχτες έντονα στην περιοχή και αυτό αναγκάζει τους κατοίκους να βρουν τρόπους να ζεσταθούν, χωρίς να χρησιμοποιούν πετρέλαιο, αλλά με τη χρήση του τζακιού ή της σόμπας και την καύση ξύλων ή άλλων υλικών που επιβαρύνουν με καπνό την ατμόσφαιρα και προκαλούν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου