• Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

    Οι αρχαίοι Μυκηναίοι έκαναν μπάρμπεκιου, είχαν αντικολλητικά σκεύη

     Η είδηση θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί στη “Μικρή Ιστορία της Κρεατοφαγίας” που δημοσιεύσαμε πρόσφατα στο econews.

    H Δρ Τζούλι Χρούμπι του Πανεπιστημίου του Ντάρτμουθ επιχείρησε να διακριβώσει τις χρήσεις μαγειρικών σκευών που βρέθηκαν από ανασκαφές σε κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, οποίος άκμασε την ύστερη Εποχή του Χαλκού από το 1700 π.Χ. μέχρι το 1200 π.Χ.

    Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ένας «δίσκος για σουβλάκια» -όπως τον χαρακτήρισαν οι ερευνητές- καθώς και ένα στρογγυλό πήλινο ταψί διάστικτο με μικρές οπές, που πιθανότατατα προοριζόταν για το ψήσιμο του ψωμιού.

    Για να κατανοήσει τη χρήση του σκεύους η Χρούμπι μαζί με την κεραμοποιό Κόνι Ποντλέσκι του Κολλεγίου Τέχνης του Όρεγκον κατασκεύασαν δύο ταψιά και δύο δίσκους για σουβλάκια από αμερικάνικους πηλούς, ποιότητας αντίστοιχης με τους πηλούς των ευρημάτων.

    Ο δίσκος για σουβλάκια εκτιμάται ότι χρησιμοποιούταν για την τοποθέτηση κάρβουνων (και όχι για τη συλλογή του καμμένου λίπους από τα κρέατα όπως ήθελε η δεύτερη εκτίμηση), ενώ το πήλινο ταψί με τις τρύπες αποτελούσε μια πρωταρχική αντικολλητική τεχνολογία σύμφωνα με την ερευνήτρια.

    «Θα φανταζόμασταν αυτά τα αγγεία ως φορητές συσκευές ψησίματος -ίσως χρησιμοποιούνταν στα μυκηναϊκά πικνίκ» αναφέρει η Δρ Χρούμπι στο LiveScience, στο περιθώριο της παρουσίασης της μελέτης στο συνέδριο του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

    Τα σκεύη βρέθηκαν σε πολυτελείς μυκηναϊκές κατοικίες που ανήκαν σε μέλη των ανώτατων κοινωνικών τάξεων. Ωστόσο, η Χρούμπι αμφιβάλλει κατά πόσο οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των σκευών τα χρησιμοποιούσαν καθώς στο αρχείο της Γραμμικής γραφής Β’ αναφέρεται το επάγγελμα του μάγειρα.

    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου