• Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

    Οι ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα έχουν μικρή σημασία

     Εννέα στους δέκα Αμερικανούς πετούν τρόφιμα χωρίς κανένα λόγο σύμφωνα με νέα έρευνα πάνω στις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

    Η έρευνα που διενήργησαν το Κέντρο Προστασίας Εθνικών Πόρων των ΗΠΑ και η Κλινική Νομοθεσίας Τροφίμων και Πολιτικής του Χάρβαρντ εξηγεί τις παρεξηγήσεις που δημιουργούν οι λανθασμένες πολιτικές σήμανσης των τροφίμων και προτείνει βελτιώσεις.

    Γιατί όμως δημιουργούνται οι παρανοήσεις στο καταναλωτικό κοινό; Καταρχάς το κοινό δεν γνωρίζει τη σημασία των όρων. Οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι ημερομηνίες στα τρόφιμα αφορούν στην ασφαλή κατανάλωσή τους. Ο όρος “ανάλωση κατά προτίμηση” αναφέρεται στη “φρεσκάδα” του προϊόντος και όχι στην ασφάλειά του.

    “Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι καταναλωτές στις αναγραφόμενες ημερομηνίες έχει ως συνέπεια τη σπατάλη τροφίμων λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά τους η οποία δεν βασίζεται σε πραγματικούς κινδύνους” αναφέρει η έρευνα.

    “Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές αγνοούν πολύ σημαντικότερους κινδύνους που επηρεάζουν τα τρόφιμα όπως οι συνθήκες και οι θερμοκρασίες αποθήκευσής τους”.

    Η σπατάλη τροφίμων αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως με περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

    Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες λήξης ή κατανάλωσης στα τρόφιμα είναι ενδεικτικές. Εάν ένα τρόφιμο δεν φέρει αλλοιώσεις το πιθανότερο είναι ότι τρώγεται.

    Εάν έχει χαλάσει θα το καταλάβετε από τη μυρωδιά, την εμφάνιση μούχλας ή τις αλλοιώσεις στη συσκευασία.

    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου