• Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

    Η αιώνια στύση του φαραώ Τουταγχαμών

    Η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, πριν από περίπου ένα αιώνα (4 Νοεμβρίου του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ), προκάλεσε πολλά ερωτήματα και γενικά πολλά μυστήρια περιβάλλουν την ταφή του νεαρού Φαραώ.

    Η πιο παράξενη τελετουργία που βρέθηκε ήταν ότι το πέος του βασιλιά ταριχεύθηκε σε γωνία 90 μοιρών, για να παραμείνει σε αιώνια στύση! Είναι η μοναδική μούμια που έχει βρεθεί με αυτό το χαρακτηριστικό.

    Αιγυπτιολόγοι από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε με σκοπό να φαίνεται ο βασιλιάς σαν τον Όσιρη, τον θεό του κάτω κόσμου, σε μια προσπάθεια να φοβίσουν τους θρησκευτικούς επαναστάτες.

    Την εποχή του θανάτου του, το 1323 π.Χ., ο Ακενατόν, πατέρας του έφηβου Αιγύπτιου βασιλιά, λέγεται ότι προσπαθούσε να κάνει μια θρησκευτική επανάσταση στη χώρα. Πιστεύεται ότι ο Ακενατόν ήθελε να βάλει τέλος στην πίστη των Αιγυπτίων θεών και αντί αυτών, να λατρεύεται ένας δίσκος του ήλιου που ονομαζόταν Aten.

    Ο Τουταγχαμών προσπάθησε να αντιμετωπίσει την επανάσταση, αλλά έσπασε το πόδι του και πέθανε από μια μόλυνση στην πληγή. Από την ανάλυση του DNA, το 2010, βρέθηκαν επίσης ίχνη ελονοσίας.

    Κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης αποφασίστηκε η ταρίχευση του πέους σε στύση και το σώμα του βασιλιά βάφτηκε με μαύρο υγρό, παρόμοιο σε χρώμα με το δέρμα του Οσιρη, ενώ αφαιρέθηκε και η καρδιά του (σύμφωνα με θρησκευτικά κείμενα η καρδιά του θεού Όσιρη αφαιρέθηκε από τον αδελφό του, Σεθ και θάφτηκε χωριστά.)

    Αυτές οι τρεις τελετές, σύμφωνα με τον καθηγητή Salima Ikram, έγιναν ώστε ο κόσμος να πιστέψει ότι ο Τουταγχαμών ήταν ο θεός του κάτω κόσμου. Οπως λέει ο Ikram στη Mailonline: «Το πέος σε στύση θυμίζει τον Όσιρη στην πιο δυναμικά αναγεννητική στιγμή του, και είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της αναγέννησης και της ανάστασης προς τιμή του».

    Ο Τουταγχαμών, ο οποίος έγινε Φαραώ σε ηλικία 10 ετών το 1333 π.Χ., κυβέρνησε για σχεδόν εννέα χρόνια, μέχρι το θάνατό του. Ηταν ο τελευταίος της 18ης δυναστείας του Νέου Βασιλείου, που ήταν από τους πιο ισχυρούς βασιλικούς οίκους της αρχαίας Αιγύπτου.




    Seleo.gr News

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου