• Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

    Η καφεΐνη ενισχύει τη μνήμη – Επιστήμονες βρήκαν τη «σωστή» δόση

     Τη μνήμη ενισχύει η καφεΐνη σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience.


    Στο πλαίσιο της έρευνας, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών Michael Yassa, 100 εθελοντές έλαβαν είτε ένα εικονικό χάπι, είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200 μιλιγκράμ περίπου πέντε λεπτά αφού παρατήρησαν προσεκτικά κάποιες εικόνες.

    Όπως προέκυψε από τεστ που διεξήχθησαν την επόμενη ημέρα, η μνήμη των εθελοντών που έλαβαν χάπι καφεΐνης ενισχύθηκε σημαντικά και είχαν καλύτερες επιδόσεις όταν κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τις εικόνες.

    «Για πρώτη φορά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη ενισχύει τη μνήμη (εμποδίζοντας κάποιον να ξεχάσει) για 24 ώρες», δήλωσε ο Δρ. Yassa.

    Η νέα έρευνα θεωρείται σημαντική γιατί είναι η πρώτη που προέβλεπε τη χορήγηση καφεΐνης στους εθελοντές αφού είχαν δει τις εικόνες.

    Οι προηγούμενες μελέτες αντίθετα χορηγούσαν στους εθελοντές καφεΐνη εκ των προτέρων, οπότε αν διαπιστωνόταν ενίσχυση της μνήμης ήταν αδύνατο να γνωρίζει κανείς αν αυτή οφειλόταν στις επιδράσεις του καφέ ή σε άλλους παράγοντες.

    «Χορηγώντας καφεΐνη μετά το πείραμα αποκλείσαμε όλους τους άλλους παράγοντες ώστε να διαβεβαιώσουμε ότι η ενίσχυση της μνήμης οφείλεται στην καφεΐνη και όχι σε κάτι άλλο», τόνισε ο Δρ. Yassa.

    Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως η ιδανική δόση για την ενίσχυση της μνήμης υπολογίζεται στα 200 μιλιγκράμ καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε έναν διπλό εσπρέσο.

    Η έρευνα είναι η πρώτη που συνδέει την καφεΐνη με μακροπρόθεσμη ενίσχυση της μνήμης στους ανθρώπους.

    Παλαιότερα πειράματα σε ποντίκια είχαν δείξει ότι η καφεΐνη προστατεύει από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ενώ μελέτη του 1999 είχε διαπιστώσει βελτίωση μνήμης σε πειραματόζωα.

    Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση Science υποστήριζε ότι η καφεΐνη ενισχύει τη μνήμη των μελισσών με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η λειτουργία της επικονίασης.

    Ειδικότερα, οι μέλισσες στις οποίες χορηγήθηκε διάλυμα καφεΐνης, το οποίο υπάρχει φυσικά στο νέκταρ ορισμένων λουλουδιών, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να θυμούνται το άρωμα των λουλουδιών συγκριτικά με εκείνες στις οποίες είχε χορηγηθεί διάλυμα ζάχαρης.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους η καφεΐνη ενισχύει τη μνήμη.


    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου