• Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

    Eκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

    Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

    Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

    Η Δήλωση των Πολιτών ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2013 – επέτειο της γέννησης του Γκάντι.

    Μας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το πνεύμα του Γκάντι, η πολιτική ανυπακοή είναι απαραίτητη όταν άδικοι νόμοι υπονομεύουν τα κοινά αγαθά μας.

    Οι σπόροι είναι ένα κοινό αγαθό. Είναι ένα δώρο της φύσης και το αποτέλεσμα αιώνων σκληρής δουλειάς των αγροτών σε όλο τον πλανήτη οι οποίοι επιλέγουν, διατηρούν και αναπαράγουν σπόρους. Είναι η πηγή της ζωής και ο πρώτος κρίκος στην τροφική μας αλυσίδα.

    Αυτά τα κοινά αγαθά βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία περιορίζει ολοένα και περισσότερο την πρόσβαση στους σπόρους τις τελευταίες δεκαετίες, με τη βιομηχανική γεωργία να γίνεται το κυρίαρχο μοντέλο της γεωργίας. Μόνο οι ποικιλίες σπόρων που ταιριάζουν σ’ αυτό το μοντέλο μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σπόροι θα πρέπει να περάσουν περίπλοκες και ακριβές εξετάσεις και διαδικασίες εγγραφής και η καλλιέργειά τους εξαρτάται από χημικές ουσίες. Αυτή η νομοθεσία έχει μειώσει δραματικά την ποικιλομορφία των ποικιλιών σπόρων γεγονός που απειλεί σοβαρά την τροφική μας ασφάλεια. Οι σπόροι δεν είναι πλέον στα χέρια των αγροτών και των κηπουρών. Μια χούφτα από πολυεθνικές εταιρείες σπόρων ελέγχουν και μονοπωλούν την αγορά. Οι έξι αυτές πολυεθνικές ελέγχουν το 75% της έρευνας όλου του ιδιωτικού τομέα αναπαραγωγής φυτών. Κατέχουν το 60% του εμπορικού μέρους της αγοράς σπόρων και το 76% των παγκόσμιων πωλήσεων αγροχημικών (ETC Group).

    Η νέα νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει τα πράγματα χειρότερα. Περιορίζει ακόμα περισσότερο και μειώνει την αγρο-βιοποικιλότητα και την ελεύθερη πρόσβαση στους σπόρους για τους αγρότες και τους πολίτες, και ενθαρρύνει πολυεθνικές εταιρείες σπόρων να διεκδικήσουν αποκλειστικά δικαιώματα στην εμπορία των σπόρων. Από την άλλη, σπόροι που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στην αντίσταση κατά των παρασίτων και στην ικανότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αποκλείονται από την αγορά ή περιορίζονται στις λεγόμενες εξειδικευμένες αγορές. Η νομοθεσία δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη αλλά όλο τον πλανήτη.

    Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη νομοθεσία που οδηγεί σε μονοπώλιο των σπόρων. Σε μια εποχή που ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι το μέλλον των τροφίμων είναι αγρο-οικολογικό, τοπικό και με ποικιλία, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ποινικοποιήσει τις αυξανόμενες και ζωντανές εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στην ελευθερία των σπόρων και τη δημοκρατία των τροφίμων. Σε μια εποχή που οι καταναλωτές επιλέγουν τοπικές, οικολογικές, υγιεινές, νόστιμες, θρεπτικές, χωρίς χημικά και μη γενετικώς τροποποιημένες τροφές, η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία στερεί την ελευθερία στα τρόφιμα. Το 72% των τροφίμων παγκοσμίως προέρχεται από μικρά αγροκτήματα – Δεν είμαστε μια άποψη – Είμαστε το μέλλον!

    Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί!
    Υπέγραψε αυτή την έκκληση για να:
    Απορρίψεις το “Μονοπωλιακό Νόμο των Σπόρων” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να Απαιτήσεις το δικαίωμα σε σπόρους και τρόφιμα που είναι ζωντανά, υγιεινά, χωρίς χημικά και μη γενετικώς μεταλλαγμένα.
    Στο πνεύμα του Γκάντι, κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή κατά άδικων νόμων για τους σπόρους και δήλωσε:

    Δε θα αναγνωρίσω κανένα νόμο που με παράνομο τρόπο κάνει τους σπόρους αποκλειστική ιδιωτική ιδιοκτησία επιχειρήσεων, αντιτίθεται στο γενικό στόχο της διατήρησης και του εμπλουτισμού της ποικιλομορφίας, ενδυναμώνει ένα αποτυχημένο μοντέλο βιομηχανικής αγροκαλλιέργειας, και αγνοεί ζωντανές και υγιείς εναλλακτικές που δημιουργούν βιώσιμες κοινότητες και ασφάλεια στην τροφή σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

    “ Όσο παραμένει η δεισιδαιμονία ότι άδικοι νόμοι πρέπει να τηρούνται, τόσο η σκλαβιά θα συνεχίσει να υπάρχει ”. (Μαχάτμα Γκάντι)





    http://www.seedfreedom.eu/gr/

    http://www.peliti.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου