• Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

    Ναυαγός του «ΣΑΜΙΝΑ» ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι

     Μια άγνωστη πτυχή της τραγωδίας με τους παράνομους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, που ισχυροποιεί τους ισχυρισμούς του λιμενικού ότι ήταν ακούσια, φέρνει στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα».
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του σκάφους του λιμενικού ήταν μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου του «Σάμινα Εξπρές» τον Σεπτέμβριο του 2000, στην Πάρο. Και μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι ο λιμενικός, που στο Φαρμακονήσι κατάφερε να σώσει 16 μετανάστες, αλλά απέτυχε να αποτρέψει τον πνιγμό για 12 γυναικόπαιδα, στο ναυάγιο στις Πόρτες της Πάρου είχε χάσει την ίδια του τη μητέρα.

    Ενωμεταξύ, διευκρινήσεις για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι έδωσε το λιμενικό, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων με τα οποία καταρρίπτει τις βαριές καταγγελίες ότι οι λιμενικοί έσπρωξαν στο βυθό τους πρόσφυγες.

    Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση «για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας» και απαντώντας στις κατεγγελίες «περί δήθεν βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας σε κινδυνεύοντες παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες» το λιμενικό τονίζει πως τέτοιες τραγωδίες «συγκλονίζουν και τα στελέχη του».

    «Κάθε ανθρώπινη απώλεια στη θάλασσα ως είναι αυτονόητο συγκλονίζει», συνεχίζει η ανακοίνωση και τονίζει το έργο του λιμενικού: «Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, στο πλαίσιο των ανατεθέντων καθηκόντων τους, περιπολούν σε καθημερινή βάση, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, με τα διατιθέμενα επιχειρησιακά μέσα (σκάφη – αεροσκάφη – οχήματα), για την αποτελεσματική επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων μας, τη διάσωση των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών τα οποία εκμεταλλεύονται τα άτομα αυτά και τη δυσχερή κατάστασή τους».

    Η ανακοίνωση επισημαίνει πως «ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες αποτελεί τον αποκλειστικό γνώμονα σχεδιασμού και ανάληψης κάθε δράσης του προσωπικού» που καταβάλει «τιτάνια προσπάθεια, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες του θαλασσίου πεδίου και των λαθρεμπορικών σκαφών, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αναξιόπλοα, με σκοπό τη διάσωση όλων των κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα».

    Το λιμενικό στη συνέχεια παραθέτει όλα τα αριθμιτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «έχει επιληφθεί σε 550 περιστατικά παράνομης μετανάστευσης εντοπίζοντας 11.741 παράνομους μετανάστες. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα διάσωση, στα οποία το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ διέσωσε από βέβαιο θάνατο 3.186 παράνομους μετανάστες».

    Όσον αφορά το συγκεκριμένο σκάφος του λιμενικού που ενεπλάκη στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι, επισημαίνονται με αναλυτικά στοιχεία όλες οι περιπτώσεις που έχει χρειαστεί να επέμβει, χωρία να υπάρξει άλλη περίπτωση δυστυχήματος.

    Η ανακοίνωση του λιμενικού καταλήγει πως οι κατηγορίες είναι «άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες» και μάλιστα «αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, τη μείωση του κύρους και αξιοπιστίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και την υπονόμευση του ηθικού του προσωπικού του στο πλαίσιο της γιγαντιαίας προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά στο ελληνικό θαλάσσιο πεδίο προς διασφάλιση των θαλασσίων συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης, συνδράμοντας παράλληλα στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος. Τέλος, ενημερώνουμε ότι έχει διαταχθεί και ανατεθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, ως ανεξάρτητης αρχής, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος, όπως, άλλωστε, αιτήθηκε από την πρώτη στιγμή η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία».

    protothema.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου