• Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

    Νέα τεχνική προβλέπει τα εμφράγματα

     Μία νέα τεχνική τομογραφίας της καρδιάς μπορεί να εντοπίσει τους ανθρώπους εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος, καθώς μπορεί να δει ποιες πλάκες που σχηματίζονται από τη συσσώρευση λιπιδίων στις αρτηρίες ενδέχεται να αποκολληθούν, σχηματίζοντας θρόμβο και φράζοντας την ροή του αίματος προς την καρδιά. (Πηγή: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP)Η νέα μέθοδος (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή ΡΕΤ-CT) αποτελεί την πρώτη μη επεμβατική τεχνική που εντοπίζει με τόση ακρίβεια τις «ζώνες κινδύνου» του καρδιαγγειακού συστήματος.

     Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρ. Marc Dweck του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”, χρησιμοποίησαν μια ραδιενεργή ουσία, η οποία «φωτίζει» τις τυχόν επικίνδυνες πλάκες που φράζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, και τη συνδύασαν με πολύ υψηλής ανάλυσης εικόνες που απεικονίζουν την καρδιά και τα αγγεία. Το αποτέλεσμα είναι μια λεπτομερή εικόνα των επικίνδυνων ζωνών της καρδιάς.

    Η μέθοδος έως τώρα χρησιμοποιείτο για την ανίχνευση όγκων σε καρκινοπαθείς.


    Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε 40 ασθενείς που πρόσφατα είχαν πάθει έμφραγμα. Η νέα τεχνική επέτρεψε τον εντοπισμό της πλάκας που είχε προκαλέσει τη θρόμβωση και το ισχαιμικό επεισόδιο στους 37 από αυτούς.

    Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η περαιτέρω έρευνα θα δείξει αν η έγκαιρη ανίχνευση των πλακών που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση, στην πράξη μπορεί όντως να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, που αποτελούν μια «ωρολογιακή βόμβα», χωρίς καν να το ξέρουν και χρειάζονται επιθετική θεραπεία.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Dweck, «τα εμφράγματα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος στο Δυτικό κόσμο. Δεν δίνουν καμία προειδοποίηση και η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μαθαίνουν για την καρδιοπάθειά τους, είναι όταν παθαίνουν το έμφραγμα. Αν μπορέσουμε να θεραπεύσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις πλάκες, τότε ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα εμφράγματα και τους θανάτους των ανθρώπων».








    Πηγή: BBC

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου